Comisiile de buget-finante au respins amendamentele deputatului PNL Eugen Nicolaescu privind suplimentarea sumelor alocate Sanatatii, Armatei si Justitiei, ministrul Finantelor Sebastian Vladescu pecizand ca nu exista bani, dar ca in Armata pot fi demarate programele de inzestrare, informeaza NewsIn.
Deputatul PNL Eugen Nicolaescu a solicitat, printr-un amendament, cresterea sumei alocate Sanatatii pana la 6% din PIB (5% pentru Sanatate plus 1% Infrastructura) si a indicat ca surse de finantare pentru aceasta suplimentare, de aproximativ 2 miliarde euro, bugetele suplimentate ale serviciilor speciale sau pe cel al Administratiei Prezidentiale. Propunerea liberalului a fost respinsa cu 21 voturi "impotriva" si doar 18 favorabile, ale PNL si PSD.
Similar, Nicolaescu a propus suplimentarea bugetului Armatei pana la 2% PIB pentru politicile sectoriale in domeniul apararii.
Intrebat de ce nu se dau bani suficienti la acest capitol, ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, a replicat: "Din acelasi motive pentru care nu dam nicaieri bani cat sa ajunga: pentru ca nu-i avem. Sunt convins ca pe parcursul acestui an si al anului viitor vom gasi solutiile pentru a ne respecta angajamentele Romaniei. Daca va exista o decizie politica privind inzestrarea armatei, partea tehnica privind finantarea poate fi rezolvata. Deocamdata asteptam decizia politica", a spus ministrul.
El a explicat ca in bugetul MApN exista un capitol de cheltuieli de capital care da posibilitatea demararii programelor de inzestrare a armatei.
"Un program dureaza ani de zile din momentul deciziei pana al implementarii. Daca decizia se ia, ulterior sunt proceduri care ne vor permite sa gasim solutiile bugetare. Cred ca in bugetul care exista, programele pot fi pornite", a spus Vladescu.
Amendamentul lui Nicolaescu a fost respins cu 21 voturi "impotriva", 15 favorabile si doua abtineri.
Un alt amendament sustinut de deputatul PNL si respins de Comisii a vizat alocarea 1% PIB pentru Justitie.
"Ministerul de Finante nu este de acord, cu aceeasi motivatie", a replicat Vladescu.
Deputatul liberal Eugen Nicolaescu a sustinut si alocarea a 6% din PIB pentru Educatie, dar si-a retras amendamentul, pe motiv ca acesti bani se regasesc distribuiti pe diferite capitole din buget.