BM ne-ar putea invata cum sa accesam fonduri UE

Miercuri, 24 Martie 2010, ora 14:22
1388 citiri
BM ne-ar putea invata cum sa accesam fonduri UE

Guvernul Romaniei ar putea primi contra cost consultanta din partea Bancii Mondiale, in special pentru cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene, potrivit intelegerii dintre executiv si oficialii institutiei financiare mondiale, se arata intr-un comunicat transmis miercuri de BM, transmite NewsIn.

In cadrul discutiilor "s-au avut in vedere o implicare sporita a Bancii in legatura cu administratiile regionale si locale si o trecere graduala la serviciile de consultanta platite ale Bancii Mondiale pentru Guvernul Romaniei, in special in ce priveste sporirea capacitatii Romaniei de a absorbi fondurile UE", se arata in comunicat.

Directorul de tara al Bancii Mondiale pentru Europa Centrala si tarile baltice, Peter Harrold, a fost in Romania in perioada 17-21 martie.

Alaturi de managerul biroului Bancii Mondiale in Romania, Francois Rantrua, si de o echipa de specialisti ai Bancii Mondiale, Harrold s-a intalnit cu ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Mihail Dumitru, cu presedintele Traian Basescu si cu secretarul general al Guvernului, Daniela Andreescu.

In discutiile cu oficialii romani, Harrold a reafirmat sprijinul Bancii Mondiale pentru agenda de reforme a Romaniei.

Domeniile prioritare de colaborare ce vor fi stabilite de Banca Mondiala, in stransa cooperare cu Guvernul si alti parteneri, in special cu Uniunea Europeana ar putea include reformele administrative si monitorizarea politicilor sectoriale, reformele din sectorul social vizand cresterea economica si a incluziunii sociale si sprijin pentru sectorul cheie agricol.

"Este vorba despre cum poate Guvernul sa ofere servicii mai bune catre populatie. O importanta critica o are continuarea reformelor structurale pentru asigurarea sustenabilitatii fiscale si cresterii economice in Romania", a explicat Harrold.

Alte zone de colaborare ar putea viza implicarea in alti piloni mentionati in planul national de reforma si in strategia UE 2020 (de exemplu, economia bazata pe cunoastere sau dezvoltarea regionala).

#romania, #banca, #mondiala, #fonduri, #ue , #stiri Sebastian Vladescu