Basescu imputa Guvernului cheltuieli excesive la inceputul anului

Marti, 21 Septembrie 2010, ora 17:55
1251 citiri
Basescu imputa Guvernului cheltuieli excesive la inceputul anului

Presedintele Traian Basescu a afirmat ca nivelul deficitului pe primul trimestru al anului 2010 a crescut la aproape 10% din cauza unor excese in gestionarea cheltuielilor care au constat in acordarea celui de-al treisprezecelea salariu si in stimulentele pentru angajatii ministerelor, relateaza NewsIn.

Basescu s-a declarat nemultumit de modul in care Executivul a gestionat procesul de reducere a cheltuielilor bugetare, proces ce a cunoscut un regres apreciabil la inceputul anului.

"Romania va avea in 2010 un deficit bugetar de 6,8% din PIB. In primele trei luni ale anului 2010, deficitul atingea aproape 10% din PIB, in conditiile in care anul trecut guvernul a inceput sa ia primele masuri de reducere a cheltuielilor bugetare. Nu a fost suficient.

Din pacate, la inceputul anului s-au facut excese, cum ar fi acordarea celui de-al treisprezecelea salariu sau a unor prime si stimulente in ministere, dar si cresterea cu peste 20% a cheltuielilor administratiei publice locale", a spus Basescu.

Pe de alta parte, presedintele a apreciat ca memorandumul incheiat cu FMI este o garantie a limitarii cheltuielilor bugetare pentru perioada urmatoare astfel incat Romania sa nu cheltuie mai mult decat produce economia.

Basescu a admis ca limitarea cheltuielilor presupune venituri mai mici pentru bugetari, dar a sustinut ca tinta executivului trebuie sa fie organizarea unui aparat bugetar mai redus numeric, bine pregatit si bine platit.

In acest sens, este necesara si limitarea influentei politicului in administratie.

"Politizarea excesiva este dusmanul performantei in administratie. Inlocuirile periodice pe criteriile politice la toate nivelurile au facut ca astazi sa avem institutii slabe, cu performante modeste, incapabile sa absoarba bani europeni", a apreciat seful statului.

Politizarii excesive i s-a adaugat si gestionarea proasta a resurselor financiare ale statului care este o problema mai grava decat subfinantarea institutiilor statului.

Presedintele Basescu a facut un apel la clasa politica sa contribuie la limitarea influentei discursului populist care poate periclita masurile de reforma strucuturala a statului roman.

"In momente de criza nu se poate guverna cu gandul la alegerile viitoare.

Increderea va deveni o realitate cand discursul economic de tip populist va fi marginalizat cum se cuvine. Nimic nu alimenteaza mai mult neincrederea decat coruptia si conflictele de interese.

Increderea vine pe masura ce nimeni nu este privilegiat in fata justitiei, va veni odata cu rezultatele reformei economice chibzuite, cand cetateanul nu va mai plati ineficienta aparatului de stat", a spus Basescu.

Nu este prima oara cand presedintele se arata nemultumit de nerespectarea politicilor de austeritate.

Pe 3 septembrie, Traian Basescu, in cadrul discursului pe care l-a sustinut la investirea noilor ministri, le-a reprosat direct lui Sebastian Vladescu si Mihai Seitan ca au acordat stimulente salariatilor din ministerele lor.

"S-a mers pe ideea reducerii veniturilor salariatilor bugetari cu 25%.

In aceste conditii, mi-a fost foarte greu sa inteleg sau sa accept ceea ce s-a intamplat luna trecuta.

Plata stimulentelor pentru cei din Ministerul de Finante si pentru cei din Ministerul Muncii, ca si cum Finantele realizasera veniturile in bugetul de stat, iar Ministerul Muncii eliminase munca la negru.

Mi se pare inadmisibil ca anumite sectoare sa-si prezerve drepturi, favoruri care oricum nu se justifica.

De aceea, va cer ferm, celor doi ministri, sa nu repetati eroarea de sfidare a opiniei publice care s-a petrecut luna trecuta la acele doua ministere.

Va rog sa ma credeti ca mi s-a parut penibil ca in acest conditii demnitari ai statului isi doneaza integral salariile, iar cele doua ministere acorda stimulente pentru brava activitate de nerealizare a veniturilor si de inflorire a muncii la negru", a declarat el.

De asemenea, luni, 20 septembrie si premierul Emil Boc i-a imputat lui Sebastian Vladescu acordarea celui de-al treisprezecelea salariu si a altor stimulente. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#basescu, #cheltuieli, #guvern , #stiri Sebastian Vladescu