Agrostar: Masura impozitarii terenurilor necultivate insuficienta pentru comasare acestora

Miercuri, 10 Februarie 2010, ora 17:00
1572 citiri
Agrostar: Masura impozitarii terenurilor necultivate insuficienta pentru comasare acestora

Federatia Agrostar considera masura de impozitare a terenurilor necultivate, anuntata recent, insuficienta pentru comasarea terenurilor si propune si alte masuri, precum inlocuirea rentei viagere cu pensionarea timpurie, cu finantare din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), informeaza NewsIn.

"In Romania, ca urmare a retrocedarii terenurilor agricole s-a produs o faramitare masiva, aproximativ patru milioane de parcele la nivel national. Prin urmare, Agrostar propune adaptarea legislatiei pentru inlocuirea rentei viagere cu pensionarea timpurie pentru anumite categorii de persoane si finantarea pensionarii timpurii cu fonduri din Programul National de Dezvoltare Rurala, conform reglementarilor comunitare. De asemenea, sustinem facilitati pentru cei care cedeaza terenurile prin adaptarea rentei viagere si a pensionarii timpurii conform experientei europene in acest domeniu", a declarat presedintele Federatiei Agrostar, Niculae Stefan

De asemenea, Agrostar propune adaptarea politicii pentru stimularea regruparii terenurilor (impozitare diferentiata in functie de suprafata parcelata), elaborarea cadrului juridic si administrativ pentru schimburile de terenuri si regruparea voluntara organizata a terenurilor, la nivelul aceleiasi comune.

In plus, Federatia solicita acordarea de credite pe termen lung, pentru achizitia terenului agricol de catre producatori, cu posibilitatea de a garanta creditul cu terenul achizitionat si crearea in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) "a institutiei care sa se ocupe de comasarea funciara si de organizarea pietei funciare, inclusiv prin crearea unei baze de date cu terenurile disponibile spre a fi arendate sau vandute si cu preturile din diferite regiuni".

Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, declara marti ca persoanele care au terenuri agricole necultivate ar trebui sa plateasca impozite, precizand insa ca nu a purtat inca discutii cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) pe aceasta tema.

Ulterior, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Radulescu, declara pentru NewsIn ca masura impozitarii terenurilor agricole necultivate ar putea deveni operationala in circa doua sau trei luni, fiind o propunere a asociatiilor de producatori agricoli.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#agrostar, # impozitare, # terenuri , #stiri Sebastian Vladescu