Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Actualitati Bloombiz (III) - 02 Iunie 2006

Actualitati Bloombiz (III) - 02 Iunie 2006
ANSVM a devenit Asociatia Brokerilor * Romanii pun bani la ciorap pentru familie, calatorii si haine * Unitatea 2 de la Cernavoda, operationala in 2007 * Directorul executiv al Bancii Mondiale, in A"recunoastereA" in Romania * Camere de luat vedere, in centrul Bucurestiului * Bancile se intrec in oferte atractive IMM-uriANSVM a devenit Asociatia Brokerilor
Asociatia Nationala a Societatilor de Valori Mobiliare (ANSVM) anunta ca incepand din data de 1 iunie si-a schimbat oficial denumirea in Asociatia Brokerilor si a devenit, pe langa asociatie profesionala, si asociatie patronala.

Cele doua modificari au fost aprobate de Adunarea Generala a ANSVM care a avut loc in data de 26 aprilie, pe 1 iunie fiind finalizate procedurile legale de inregistrare a modificarii statutului.

Faptul ca Asociatia Brokerilor a obtinut statutul de asociatie patronala ii va conferi acesteia dreptul de a fi consultata de catre Guvern in vederea initierii si elaborarii de programe de dezvoltare.

De asemenea, Asociatia Brokerilor, la solicitarea unor institutii similare, isi va exprima avizul consultativ asupra unor proiecte de acte normative privind activitati legate de piata financiara. Asociatia Brokerilor, in calitate de asociatie patronala, va putea adresa autoritatilor publice competente propuneri de acte normative in domeniul pietei de capital.

Schimbarea denumirii asociatiei a fost realizata in primul rand pentru a fi in concordanta cu denumirea societatilor de brokeraj care actioneaza pe piata de capital si drept masura de protectie in fata oricaror modificari ulterioare aduse de legislatia in domeniu.

Denumirea de Asociatia Brokerilor va deveni un brand pe piata financiara si asociatia va fi recunoscuta ca organizatie care activeaza in piata de capital, chiar daca denumirea in sine nu precizeaza acest fapt.

Asociatia Brokerilor reuneste 65 de societati de servicii de investitii financiare din cele 71 autorizate de CNVM, avand drept scop principal promovarea unui mediu favorabil dezvoltarii pietei de capital, precum si sustinerea intereselor legitime ale membrilor sai.


Romanii pun bani la ciorap pentru familie, calatorii si haine

Romanii economisesc bani in mod special pentru a aduce imbunatatiri locuintelor, pentru cheltuieli legate de familie, vacante si calatorii, dar si pentru haine, potrivit unui studiu GfK efectuat in 2005 pentru a evidentia tendintele de economisire in 14 tari din Europa Centrala si de Est.

Romanii se incadreaza in aceeasi categorie cu Rusia, Ucraina, Bulgaria si Bosnia Hertegovina, unde scopul economisirii este de a investi in locuinte, sanatate sau pur si simplu pentru a avea bani "pentru zile negre".

In Austria, Republica Ceha, Croatia, Ungaria, scopul economisirii il constituie masinile, imobiliarele, precum si pensiile. Pentru romani, cele mai atractive oportunitati de economisire si investire sunt: apartamentele, casele si alte imobiliare (40 - 65 la suta din populatia de peste 15 ani), depozite si conturi (30 - 39 la suta din populatie peste 15 ani) si asigurari de viata (9 - 20 la suta din populatia peste 15 ani).

Actiunile sunt cele mai cautate, urmate de fonduri de investitii si obligatiuni pentru economisirea prin intermediul titlurilor financiare. Bugetul romanilor este distribuit in special pentru mancare si bautura, mobila si alte echipamente. Coeficientul puterii de cumparare a romanilor este de circa 27, peste Bulgaria cu 26, Turcia - 24 si Serbia - 21, in timp ce Austria are cel mai mai mare coeficient - 100, fiind urmata de grupul UE - 15, cu un coeficient de 90 si Germania - 89.

Potrivit studiului GfK, cele mai atractive oportunitati de investire in Romania sunt apartamentele si casele, depozitele in banci si imobiliare, observandu-se o crestere a cardului bancar, a creditelor generale si de consum ca mijloace pentru asigurarea finantarii in dauna depozitelor la termen.

Studiul concluzioneaza ca, desi intentia si increderea romanilor ca vor putea economisi in viitorul apropiat (12 luni) este la un nivel relativ ridicat in comparatie cu celelate tari din regiune, realitatea le contrazice asteptarile deoarece scaderea utilizarii produselor de economisire bancara este datorata mai putin reorientarii catre alte instrumente de economisire sau investitie si mai mult cresterii ratei de indatorare a populatiei.


Unitatea 2 de la Cernavoda, operationala in 2007

Unitatea 2 a Centralei Nuclear-electrice de la Cernavoda ar putea incepe sa livreze energie in Sistemul Energetic National la inceputul lunii aprilie 2007.

Consortiul de firme ce realizeaza, impreuna cu Societatea Nationala Nuclear-electrica SA, constructia si punerea in functiune a proiectului Unitatii 2 de la Cernavoda, a prezentat, in data de 1 iunie ac, Comitetului interministerial pentru Unitatea 2 de la Cernavoda graficul lucrarilor la acest obiectiv.

Pentru luna august 2006, este planificata incarcarea cu apa grea a sistemului moderatorului din reactorul nuclear. In luna februarie a anului viitor va fi initiata prima criticitate a zonei active (initierea reactiei in lant de fisiune nucleara).

Defectiunile depistate in luna aprilie a acestui an la doua instalatii din circuitul de racire a reactorului nuclear, un presurizor si un degazor-condensator, vor decala finalizarea lucrarilor cu cel mult o luna. Prognozele initiale indicau o intarziere cuprinsa intre trei luni si un an.


Directorul executiv al Bancii Mondiale, in A"recunoastereA" in Romania

Directorul Executiv al Bancii Mondiale (BM), Jan Willem van der Kaaij, se afla in vizita in Romania, in perioada 31 mai - 3 iunie, pentru familiarizarea cu proiectele Bancii Mondiale in Romania, tara aflata pe locul doi in regiunea Europa si Asia Centrala in privinta marimii portofoliului de proiecte.

Programul oficialului Bancii Mondiale a inclus intrevederi cu inalti oficiali romani, printre care ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, si cu ministrul delegat Cristian David.

Discutiile dintre oficiali s-au axat pe evaluarea modalitatilor prin care Banca Mondiala va continua sa acorde sprijin Romaniei in programul de accelerare a reformei, avandu-se in vedere, in mod special, integrarea tarii in Uniunea Europeana.

Faptul ca Romania se afla pe drumul spre integrarea in Uniunea Europeana va conduce la realizarea unui program mai flexibil si adaptabil inclus in Parteneriatul Strategic de Tara (CPS) semnat cu Guvernul de la Bucuresti in octombrie 2005.

CPS a fost elaborat in urma unor consultari cu Guvernul, pentru a raspunde in mod rapid si eficient nevoilor specifice ale tarii si va fi in curand supus spre aprobare Consiliului Directorilor Executivi al Bancii Mondiale.

Pentru a vedea rezultatele unor proiecte ale Bancii, directorul Jan Willem van der Kaaij viziteaza Centrul Regional de Formare a Adultilor din Calarasi, platformele de depozitare a gunoiului de grajd din comuna Valcelele, precum si activitati ale comunitatii locale sprijinite prin Proiectul de Dezvoltare Rurala.


Camere de luat vedere, in centrul Bucurestiului

Brigada de Politie Rutiera testeaza in centrul Capitalei, de cateva zile, un proiect pilot de monitorizare video a traficului rutier. Camerele au fost montate pe stalpii din perimetrul Piata Universitatii - Piata Romana.

Este vorba de transmisii de date in sistem wireless (fara fir) care dau posibilitatea de supraveghere a traficului si de sanctionare a celor care incalca legea. Daca isi va dovedi utilitatea, sistemul va fi extins la nivelul intregii Capitale in aproximativ o luna de zile.


Bancile se intrec in oferte atractive IMM-uri

Dupa ce, ani de zile, micile intreprinderi nu aveau aproape nici o sansa sa primeasca vreun credit de la bancile romanesti, decat in conditii umilitoare, iata ca a sosit momentul in care aceste institutii de credit se reorienteaza spre segmentul IMM-urilor.

Dar, in principiu, patronii ar trebui sa fie foarte atenti la ofertele bancilor, in special, la nivelul comisioanelor, chiar daca in oferta apar sintagme de genul "0% dobanda".

Una dintre ofertele speciale de ultima ora este cea a Bancii Transilvania, definita generic, potrivit reclamei proprii "Creditul 1 ORA pentru investitii, Creditul 1 ORA-capital de lucru, START UP, Creditul cu 0% dobanda si Scontare 100%".

Interesanta pare cooperarea, dar doar in Timisoara, a acestei banci cu Grupul Monte dei Paschi di Siena, care, dupa toate probabilitatilor, se va orienta, cel putin in prima faza, spre firmele mixte italo-romane din vestul tarii.

O oferta atractiva este si cea a OTP Bank, care ofera de finantari cu o dobanda de 6,75%/an pentru credite pe termen scurt si de 7,75%/an pentru credite pe termen lung, dar este valabila doar pentru creditele in franci elvetieni (CHF).

Si BRD - Groupe Societe Generale a lansat zilele trecute o oferta speciala pentru IMM-uri, compusa din doua game de produse, Ristretto IMM si Simplis, oferta propunandu-si sa satisfaca nevoile tuturor categoriilor de intreprinderi mici si mijlocii. De asemenea, banca a demarat un parteneriat cu Eximbank, adresat IMM-urilor exportatoare.

In reclamele bancilor, sau pe site-ul majoritatii bancilor arareori sunt mentionate comisioanele percepute, sau conditiile specifice pe care IMM-ul trebuie sa le indeplineasca pentru a intra in posesia finantarilor. Astfel ca, care oricat de relaxat ar fi concepute ofertele in cauza, nu pot iesi prea mult din cadrul restrictiv impus de catre BNR.

Bloombiz

www.directnews.ro - Topul stirilor zilei


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 798 ori