Bursele europene arată o creștere majoră a prețului gazelor după ce Ucraina a decis să nu mai permită tranzitul gazelor rusești, iar impactul ar putea fi simțit de români și înainte de liberalizarea pieței, programată pentru 1 aprilie 2025.
Creșterea prețului la gaze pe bursele din Olanda și Austria, cu 23,7% și respectiv 22,4%, vor duce la scumpiri pentru consumatorii finali din Europa, iar românii au de înfruntat și liberalizarea pieței, avertizează Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI).
„Având în vedere că pe factura lunii iunie 2024, prețul achitat de consumatorii casnici din București a fost de cca 309 lei/MWh cu TVA, estimăm o creștere de preț de cca. 7,5% - 26,7%, din care statul va compensa 7% - 26,2%. Creșterea efectivă de preț fiind de 0,5%. Întrebarea este de unde va lua statul cca 100 - 300 mil euro pentru a compensa aceste facturi? Dar la data de 1 aprilie 2025, piața se va liberaliza, astfel începând cu această dată, în lipsa unor măsuri de pregătire a liberalizării pieței de gaze corespunzătoare, aceste potențiale creșteri, le vor achita direct consumatorii”, a declarat specialistul pentru Adevărul.
Chiar dacă o creștere de 0,5% nu pare dramatică, de la 1 aprilie 2025, românii vor plăti cu peste un sfert (26%), în lipsa pregătirilor pentru liberalizarea pieței.
Costurile legate de înmagazinarea gazului pe timpul iernii au înregistrat o creștere de 10%, astfel încât prețul plafonat estimat pentru această iarnă va fi de 310 lei/MWh cu TVA pentru consumatori, iar statul va achita diferența de până la 81,41 lei/MWh către furnizor.
...citeste mai departe despre "Ce se va întâmpla cu facturile românilor la gaze înainte de liberalizarea pieței în 2025. Cum evoluează prețurile în Europa" pe Ziare.com