Tot mai multi studenti straini vor sa studieze medicina la Cluj

Luni, 12 August 2013, ora 13:54
2993 citiri
Tot mai multi studenti straini vor sa studieze medicina la Cluj

Un numar tot mai mare de studenti straini se indreapta spre Europa de Est pentru studii medicale, stomatologice sau farmaceutice, in contextul in care regiunea pare sa atraga un tot mai mare interes, desi in prezent ea gazduieste cu mult mai putini studenti internationali decat Europa de Vest, relateaza New York Times.

Universitatea Carolina din Praga are o reputatie puternica in randul studentilor la medicina interesati de Europa de Est, iar Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu", din Cluj-Napoca, Romania, atrage, de asemenea, un numar tot mai mare viitori medici, farmacisti si medici stomatologi.

Per total, numarul de studenti straini din Ungaria a crescut cu 21% in intervalul 2005-2011 - de la 13.601 la 16.465 - potrivit Institutului de Statistica al UNESCO, care defineste drept "student strain", orice student care nu si-a facut studiile liceale in respectiva tara.

De asemenea, in Polonia a existat o crestere de 80% a numarului de studenti straini intre 2005 si 2010, ultimul an pentru care sunt disponibile cifre statistice. La randul sau, Republica Ceha a raportat o dublare a numarului de studenti straini in acelasi interval, in timp ce Slovacia a inregistrat o crestere de peste cinci ori a numarului acestora, potrivit UNESCO.

Multi dintre studentii straini care aleg regiunea urmeaza medicina sau alte discipline corelate. In 2010, domeniul "sanatate si asistenta sociala" a reprezentat 30% din optiunile studentilor straini din Polonia, potrivit unui studiu realizat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

In Slovacia, 45% dintre studentii straini au studiat discipline legate de sanatate, in timp ce in Polonia, strainii au constituit 15% dintre studentii cursurilor la aceste discipline, potrivit aceluiasi studiu. Prin comparatie, in tari precum Germania, Suedia si Canada, unde concurenta pentru locurile la universitatile de medicina este deosebit de mare, intre 6 si 9% dintre studentii care urmeaza aceste specializari sunt straini.

In Ungaria, unde patru universitati ofera programe medicale si stomatologice in limba engleza, 42% dintre studentii internationali studiaza in domenii legate de sanatate, potrivit OCDE.

Cu ce ii atrag est-europenii pe medicinistii straini

Potrivit New York Times, exista mai multe motive ce justifica reorientarea spre Europa de Est, inclusiv reputatia in crestere a diplomelor obtinute la universitatile din Europa de Est care predau cursuri in limba engleza. Exista insa si alti factori, in special faptul ca taxele de scolarizare la aceste institutii nu sunt la fel de mari ca la universitatile de top din Occident, iar intrarea nu este la fel de dificila.

La Universitatea Semmelweis, studentii la medicina platesc sub 20.000 dolari pe an pentru studii, iar studentii din tarile Uniunii Europene pot obtine de multe ori burse sau imprumuturi. La Universitatea Carolina din Praga, care ofera, la randul sau, o specializare in medicina, in limba engleza, scolarizarea anuala este limitata la 14.100 de euro sau 18.600 de dolari. Prin comparatie, specializarea stomatologie tinde sa fie usor mai scumpa din cauza costurilor legate de materiale.

Pentru europenii, care, in mod obisnuit, pot intra la facultatile de medicina din tarile lor de origine fara aproape nicio taxa, astfel de taxe pot parea mari. Cu toate acestea, costurile sunt relativ accesibile pentru studentii din Statele Unite, unde chiar si scolarizarea la universitati publice poate depasi 30.000 de dolari pe an.

In plus, medicii, stomatologii si farmacistii cu diplome obtinute la universitati acreditate din Europa de Est pot practica aproape oriunde in cadrul Uniunii Europene.

Desi Semmelweis este singura universitate din Budapesta, unde medicina si stomatologia sunt predate limba engleza si germana, exista alte universitati de prestigiu din jurul Ungariei - cum ar fi Universitatea din Szeged, Universitatea din Pecs si Universitatea din Debrecen - care ofera, de asemenea, cursuri in limba engleza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#studenti medicina Cluj, #studenti straini Europa Est, #Facultate Medicina Cluj, #facultati medicina Romania , #Stiri Sanatate