Secretar de stat: "CASS ar putea creste pana la 14%". Ministrul Sanatatii neaga

Luni, 28 Iulie 2014, ora 14:50
3879 citiri
Secretar de stat: "CASS ar putea creste pana la 14%". Ministrul Sanatatii neaga

Ministrul Sanatatii a declarat luni ca nu vor fi majorate contributiile la sanatate nici in acest an si nici in anii urmatori, iar o asemenea dezbatere nu a avut loc in Guvern, dupa ce secretarul de stat din Ministerul Sanatatii Dorel Sandesc declarase ca ar putea creste contributia pentru asigurarile de sanatate cu pana la 14 la suta.

Ministrul Sanatatii a declarat luni ca nu vor fi majorate contributiile la sanatate nici in acest an si nici in anii urmatori, iar o asemenea dezbatere nu a avut loc in Guvern, precizand ca in 2010 au existat propuneri privind posibile majorari, dar au ramas la stadiul de discutii, potrivit Mediafax.

"Ministerul Sanatatii nu a discutat cu Fondul Monetar International si nici cu alte organisme internationale o eventuala crestere a contributiilor la Sanatate. De asemenea, nu a avut loc o asemenea dezbatere nici in Guvernul Romaniei. Stiu ca acum 4 ani, in anul 2010, au existat propuneri privind posibile majorari, dar ramase la stadiul de discutii. Subliniez faptul ca nu vor fi majorate contributiile la Sanatate", a spus Nicolae Banicioiu, citat intr-un comunicat de presa al MS.

Ministerul Sanatatii a aratat ca nu ia in calcul majorarea contributiilor la sanatate in acest an sau in anii urmatori.

Contributia pentru asigurarile de sanatate ar putea creste pana la 14%

Contributia pentru asigurarile de sanatate ar putea creste pana la 14 %, o discutie in acest sens avand loc cu reprezentantii Fondului Monetar International, care au considerat ca o astfel de masura este "esentiala si justificata", a declarat luni, la o conferinta MEDIAFAX, secretarul de stat din Ministerul Sanatatii Dorel Sandesc.

Secretarul de stat a precizat ca la nivelul Ministerului Sanatatii exista discutii privind posibilitatea majorarii contributiei pentru asigurarile de sanatate, fara ca pana acum sa existe o decizie in acest sens.

"A fost o discutie privind analiza sistemului de sanatate. Nu este un obiectiv sau o masura stabilita de Guvern. Au fost discutii globale. Nu avem o discutie sau decizii la nivel interministerial. Este doar o discutie in perspectiva si merita facuta, dupa parerea mea", a spus secretarul de stat, la conferinta de presa dedicata Zilei Internationale de Lupta impotriva Hepatitei, organizata de MEDIAFAX, in parteneriat cu Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO),

Dorel Sandesc a adaugat ca discutia din Guvern privind reducerea CAS a venit si pe fondul unei "frici de noi taxe".

"Am vazut sondaje in care oamenii pun pe primul loc sanatatea, fiind de acord sa plateasca mai mult. Discutia e necesara si am discutat inclusiv cu FMI. Este o dezbatere pe care vrem sa o avem. Parerea mea e ca ar trebui revenit la nivelul anterior, pentru ca aceasta contributie este la nivel standard in UE, 13,5-14 la suta", a mai spus Sandesc.

Secretarul de stat a precizat ca la discutiile cu oficialii FMI au participat si reprezentanti ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, ai Agentiei Nationale a Medicamentului si ai Ministerului de Finante. Intrebat care a fost pozitia FMI, secretarul de stat a raspuns: "Nu s-au opus, chiar au apreciat, considerand ca este justificata."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#contributii sanatate Romania, #majorare contributie sanatate , #Stiri Sanatate