Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Scandalul fructelor congelate. ANSVSA: La exportatorul roman nu exista niciun fel de problema

Scandalul fructelor congelate. ANSVSA: La exportatorul roman nu exista niciun fel de problema


Presedintele ANSVSA, Vladimir Manastireanu, a declarat miercuri, despre cazul fructelor din Italia contaminate cu virusul hepatic A, ca in urma verificarilor facute de institutie nu a fost gasita "niciun fel de problema" la exportatorul roman.

"Este vorba de un mix de fructe provenit din trei tari. Romania a trimis doar afine congelate, din informatiile pe care le avem noi. Din verificarile pe care le-am facut, la exportatorul roman nu exista nici un fel de problema. A fost o alerta pe sistemul rapid de alerta, ANSVSA ia imediat toate masurile si face ancheta", a declarat, la Antena 3, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Potrivit reprezentantilor ANSVSA, este posibil ca lotul de fructe sa fi fost contaminat la procesatorul italian care a realizat mixul retras ulterior de la vanzarea pe piata din Peninsula.

Fructe de padure congelate care au fost importate din Romania, Polonia si Bulgaria au fost retrase de la vanzare in Italia, dupa ce s-a descoperit ca sunt contaminate cu virusul hepatitei A, potrivit unor informatii introduse in sistemul european de alerta alimentara.

Alerta pe acest subiect, introdusa in Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) la 30 mai, vizeaza un lot de fructe de padure congelate care, potrivit informatiilor actualizate luni, 17 iunie, a fost retras de la comercializare in Italia.

Masura a fost dispusa de autoritatile italiene dupa ce in lotul respectiv a fost descoperit virusul hepatic A.

Tot Italia a introdus in RASFF alte doua alerte privind loturi de fructe de padure congelate care sunt contaminate cu virusul hepatitei A. Loturile, aduse din Canada, Serbia, Bulgaria si Polonia, au fost, de asemenea, retrase de pe piata.

Hepatita de tip A este o boala infectioasa cauzata de acest virus, care se transmite prin alimente si apa contaminata, avand o perioada de incubatie intre 15 si 45 de zile.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1300 ori