Statul abandoneaza lupta cu operatorii privati de clinici si spitale, rezulta din bilantul sistemului sanitar pe acest an. In timp ce privatii au deschis noua spitale noi, Ministerul Sanatatii a anuntat inchiderea a peste 60 de institutii. In plus, noua lege a sanatatii ne va da posibilitatea sa renuntam la asigurarea de stat pentru cea privata.
Chiar daca sunt inca depasite numeric de spitalele si clinicile de stat, institutiile private atrag din ce in ce mai multi romani.
Conform unui studiu recent realizat de IMAS la cererea Medlife, cel mai mare operator de servicii medicale particulare din Romania, 57% dintre romanii de la orase au mai multa incredere in unitatile medicale private decat in cele de stat.
De ce apeleaza la clinicile private? Aproximativ 70% dintre cei chestionati au declarat ca principalele motive sunt calitatea actului medical, reputatia doctorilor, atitudinea personalului medical si dotarile si echipamentele performante.
Alte motive pentru care romanii aleg o clinica privata in detrimentul uneia de stat sunt preturile serviciilor si a timpul scurt de asteptare.
Potrivit studiului Medlife este cel mai cunoscut operator medical privat, urmat de Regina Maria, Medcenter, Medsana, Sanador si Medicover.
130 milioane euro in spitale private
In cele noua spitale deschise de operatorii particulari in acest an au fost investite peste 130 de milioane de euro.
Cea mai mare investitie a fost realizata de Sanador, companie detinuta de familia Andronescu, care a deschis spitalul Sanador din Piata Victoriei, Bucuresti, cea mai mare unitate privata de acest tip din tara.
Pe de alta parte, cele mai multe spitale au fost deschise de Medlife. Operatorul a inaugurat la Bucuresti doua unitati specializate (ortopedie-traumatologie si pediatrie) si una multidisciplinara, la Brasov.
"In acest moment, avem in portofoliu sase spitale care acopera aproape toate tipurile de interventii chirurgicale oferite in unitatile private din Romania", a declarant Mihai Marcu, presedintele Medlife. Acestea sunt: chirurgie oftalmologica, urologica, plastica, pediatrica si ortopedica.
Medlife va incepe anul viitor constructia primului spital privat de urgenta din tara.
"Daca lucrurile merg conform planului, in vara anului viitor demaram lucrarile", a mai spus Marcu.
Acesta va fi amplasat pe Bulevardul Stefan cel Mare din Bucuresti.
Adio, gratuitati!
In timp ce companiile private deschid noi si noi spitale, accesul la serviciile medicale oferite de stat este tot mai greoi. Luna aceasta intra in vigoare legea care prevede coplata, care inseamna ca vom plati pentru serviciilor medicilor de familie au ale medicilor specialisti din spitale. Singurul serviciul medical care ramane gratuit este cel de urgenta.
Spre exemplu, o vizita la medicul de familie va costa 5 lei, iar una la un medic specialist 10 lei. Mai mult, pentru o saptamana de spitalizare vom scoate din buzunar 100 de lei.
Scutiti de la coplata sunt pensionarii care castiga maxim 700 de lei/luna, copii sub 18 ani si persoanele de pana in 26 de ani, care nu au niciun venit.
Legea care ne trimite catre privat
In prezent, exista in dezbatere un proiect de lege prin care se vrea transformarea intregului sistem sanitar.
Daca va fi adoptata, aceasta lege va duce la aparitia caselor private de asigurari. Drept urmare, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), care gestioneaza acum toti banii stransi din contributiile romanilor la acest domeniu, va redirectiona fonduri catre casele private.
La randul lor, casele private vor incheia contracte cu spitale si medici. O casa privata va trebui sa aiba cel putin un milion de asigurati pentru a putea functiona. Legea a fost publicata in Monitorul Oficial, iar pana la sfarsitul lunii ianuarie 2012 se vor finalize normele de implementare.