Nicolaescu a prezentat proiectele privind salarizarea medicilor, statutul spitalelor si malpraxisul

Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 16:25
1483 citiri
Nicolaescu a prezentat proiectele privind salarizarea medicilor, statutul spitalelor si malpraxisul

Medicul va trebui sa opteze intre sectorul public si cel privat, potrivit proiectului de lege privind salarizarea medicilor, prezentat miercuri intr-o conferinta de presa de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Potrivit proiectului-pilot, medicii care aleg sa ramana la stat vor putea lucra si in zona de privat a spitalului dupa cele sapte ore de norma intreaga prestate la public.

Din suma primita in privat 60% ii revine medicului, 30% pune la dispozitia echipei cu care lucreaza si 10% revine spitalului, a explicat oficialul.

Activitatea privata in spitalul public va fi acordata in proportie de 20% iar pacientii din aceasta zona vor plati fie din asigurarea privata, fie din buzunar.

Nicolaescu a subliniat ca pot fi si paturi cu internare de zi in regim privat, ramanand la latitudinea spitalelor si medicilor modul de organizare, cu conditia ca toata activitatea privata a medicilor sa se desfasoare in afara programului de lucru. El a adaugat ca un astfel de sistem functioneaza de 40 de ani in Franta, cu rezultate foarte bune.

Ministrul Sanatatii a mai spus ca proiectul de lege are in vedere venituri mai bune pentru medici, in scopul micsorarii exodului acestora si reconsiderarii lor in societate din punctul de vedere al statutului pecuniar.

"Este imperios necesar sa se coreleze salarizarea personalului cu statutul spitalului. Daca nu am face acest lucru, am vedea cat de contradictorii sunt prevederile respective", a punctat oficialul.

Dezbatere publica pentru 30 de zile

Eugen Nicolaescu a mentionat ca proiectul-pilot, care se doreste a fi aplicat in primul semestru al anului viitor, va fi postat pe site-ul MS timp de 30 de zile, incepand de miercuri dupa-amiaza, timp in care se mai pot face propuneri si observatii iar dupa 1 septembrie va urma traseul legal de adoptare.

Potrivit ministrului Sanatatii, vor fi facute o serie de evaluari, pentru a se vedea daca actul normativ produce sau nu efectele scontate si dupa aceea se va vedea daca se poate aplica la nivelul intregii tari.

Un alt proiect de lege prezentat de ministru a fost cel privind statutul spitalelor, Eugen Nicolaescu aratand ca statutul spitalului va fi schimbat din cel de institutie publica in cel de entitate de utilitate publica, asigurand o autonomie mai mare bugetului si managerului care il gestioneaza, pentru a se putea aplica masuri manageriale corecte, eficiente.

Nicolaescu a subliniat ca o astfel de atitudine legislativa va ajuta si la depolitizarea functiei de manager.

In baza proiectului legislativ, spitalele au fost impartite in spitale de interes national, unde sunt incluse spitalele regionale de urgenta, cele judetene de urgenta, institutele si unitati sanitare de interes local, unde sunt incluse spitalele municipale si orasenesti, care se pot organiza in asociatii sau fundatii, a explicat ministrul Sanatatii.

El a precizat ca pentru cele doua proiecte, privind salarizarea medicilor si privind statutul spitalelor, au fost alese 12 spitale, pentru inceput, spitale pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea prin HG si care sa acopere tot spectrul de activitati medicale din Romania, astfel incat evaluarea sa ofere informatii cat mai complexe, care sa ajute apoi la o evaluare mai larga.

Potrivit oficialului, cele doua componente vor fi ajutate cu un al treilea proiect de lege, cel al raspunderii civile - privind malpraxisul - si cu pachetul de baza de servicii medicale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Nicolaescu legi Sanatate, #proiecte legi Sanatate, #salarizare medici Romania, #statut spitale Romania, #lege malpraxis Romania , #Stiri Sanatate