Medicii ar putea fi obligati sa declare sponsorizarile de la companiile de medicamente

Joi, 06 Februarie 2014, ora 11:29
1795 citiri
Medicii ar putea fi obligati sa declare sponsorizarile de la companiile de medicamente

Cadrele medicale, dar si organizatiile de pacienti, vor trebui sa declare sponsorizarile si orice alte cheltuieli acoperite in beneficiul lor de producatorii de medicamente, dispozitive medicale si materiale sanitare, potrivit proiectului de modificare a Legii privind reforma in sanatate.

Aceeasi obligatie o au producatorii, detinatorii de autorizatii de punere pe piata sau reprezentantii acestora in Romania si distribuitorii angro si en detail de medicamente, dispozitive medicale si materiale sanitare.

Sponsorizarile trebuie declarate la MS si Agentia Nationala a Medicamentului

Sponsorizarile trebuie declarate, conform proiectului de act normativ, la Ministerul Sanatatii si Agentia Nationala a Medicamentului.

"Producatorii, detinatorii de autorizatii de punere pe piata sau reprezentantii acestora in Romania si distribuitorii angro si en detail de medicamente, dispozitive medicale si materiale sanitare.

au obligatia sa declare Ministerului Sanatatii si Agentiei Nationale a Medicamantului toate activitatile de sponsorizare, precum si orice alte cheltuieli suportate pentru medici, asistenti medicali, organizatii profesionale, organizatii de pacienti si orice alt tip de organizatii care au activitati in domeniul sanatatii. Obligatia (...) revine si beneficiarilor activitatilor de sponsorizare, medici, asistenti medicali, organizatii profesionale, organizatii de pacienti si orice alt tip de organizatii care au activitati in domeniul sanatatii", prevede proiectul de OUG pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si pentru modificarea unor acte normative, lansat in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii.

Proiectul face referire, printre altele, si la asistenta medicala transfrontaliera.

Proictul propune infiintarea Punctului National de Contact

Se propune, astfel, ca pe langa Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, sa se infiinteze si sa functioneze Punctul National de Contact (PNC), ca structura fara personalitate juridica.

PNC va avea ca atributii consultarea cu organizatiile de pacienti, structurile de specialitate ale Ministerului Sanatatii, furnizorii de servicii medicale si asiguratorii de sanatate, dar si colaborarea cu celelalte PNC si cu Comisia Europeana in acest sens.

Tot PNC va fi responsabil de "furnizarea catre pacienti si cadre medicale, la cerere, informatiilor privind drepturile cu privire la primirea de asistenta medicala transfrontaliera, indeosebi, in ceea ce priveste termenii si conditiile rambursare a costurilor si procedurile de evaluare si de stabilire a drepturilor respective".

Potrivit unei alte prevederi legate de asistenta medicala transfrontaliera, pacientii au dreptul sa depuna plangeri prin intermediul carora acestia pot solicita repararea daunelor potrivit prevederilor legale in vigoare, daca acestia sufera prejudicii produse in urma asistentei medicale pe care o primesc.

De asemenea, pacientii au dreptul la "protectia vietii private in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal, potrivit Legii 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date si a Legii 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice, cu modificarile si completarile ulterioare si a art. 21 din Legea nr. 46/2003 a drepturilor pacientului".

Proiectul de OUG se afla in dezbatere publica pana la 26 februarie.

#proiect sanatate, #campanie sponsorizari, #medici sponsorizari , #Stiri Sanatate