Liberalizarea pietei farma va da peste cap industria, sustin distribuitorii si retailerii

Marti, 30 Septembrie 2014, ora 08:50
7458 citiri
Liberalizarea pietei farma va da peste cap industria, sustin distribuitorii si retailerii

Romania nu este pregatita pentru liberalizarea pietei farma, care ar insemna mai multe farmacii, crede Robert Popescu, directorul general al grupului A&D Pharma, care detine reteaua Sensiblu, explicand ca Romania se afla intre primele tari din Europa dupa numarul de farmacii la mia de locuitori.

Legea farmaciei ar urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2015.

"Cu o farmacie la 2.500 de locuitorii, Romania este intre primele patru tari din Europa dupa acest criteriu. In Romania ar trebui sa fie o farmacie la 3.500 de locuitori. Romania nu este pregatita pentru liberalizare. Cel mai bun exemplu pe care pot sa-l dau este cel al Ungariei, care in 2010 a facut ce ar urma sa facem noi. Este vorba despre o liberalizare a pietei in care au aparut multe farmacii, iar intr-un an si jumatate o buna parte din acestea dar si alte farmacii au dat faliment. Pana la urma Ungaria a reintrodus criteriul demografic, iar problemele create de aceasta liberalizare au avut costuri semnificative", a declarat Popescu, care este presedinte al Asociatiei Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutic din Romania (ADRFR), la ZF Pharma&Health Summit '14.

ADRFR cere mentinerea criteriului demografic

De altfel, potrivit lui Robert Popescu, piata farmaciilor este liberalizata doar in trei piete europene.

"Circa 80% dintre statele europene au criteriul demografic, geografic, de proprietate. Au introdus bariere de intrare pe piata", a mai spus Popescu.

Membrii Asociatiei Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutic din Romania (ADRFR) reprezinta peste 50% din piata de distributie si retail farmaceutic local.

#piata farma, #industria farmaceutica romania , #Stiri Sanatate