Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cum a rezolvat Guvernul greva medicilor: zilele nelucratoare, platite dublu si mai multi bani la buget

Cum a rezolvat Guvernul greva medicilor: zilele nelucratoare, platite dublu si mai multi bani la buget


Guvernul a avizat plata dubla a personalului medical pentru zilele nelucratoare, sambata, duminica si sarbatori, si a aprobat suplimentarea bugetului Sanatatii cu 200 milioane lei in vederea platii arieratelor, a anuntat ministrul Nicolaescu, care a declarat ca astfel ar putea inceta greva medicilor.

Totodata, printr-o hotarare, bugetul Ministerului Sanatatii a fost suplimentat cu 200 milioane lei din Fondul de rezerva al Guvernului, suma care, potrivit lui Nicolaescu, va fi transferata Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru plata arieratelor din sistem, astfel incat anul 2013 sa se incheie fara datorii, cat si pentru cheltuielile de functionare ale unitatilor medicale.

Ministrul Sanatatii a aratat ca este vorba de angajamente luate de Guvern cu sindicatele din domeniu, iar in urma sedintei Executivului va avea o intalnire cu Federatia Sanitas in urma careia spera sa se puna capat conflictului de munca declansat de aceasta, iar greva de joi sa fie suspendata.

Nicolaescu a reafirmat cu acest prilej ca este posibila cresterea veniturilor personalului medical in 2014, dar etapizat si in functie de veniturile pe care le va aduce in sistem introducerea pachetului de servicii medicale de baza.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat luni, dupa intalnirea cu reprezentantii Sanitas, ca a convenit impreuna cu acestia suspendarea oricarui conflict colectiv de munca, urmand ca miercuri sa aiba noi runde de discutii.

Tot dupa negocierile de luni de la Ministerul Sanatatii, prim-vicepresedintele Sanitas, Marius Sepi, a anuntat ca greva generala anuntata pentru 28 noiembrie ar putea fi suspendata miercuri, daca revendicarile Federatiei Sanitas si prezentate de ministrul Eugen Nicolaescu in sedinta de Guvern vor fi acceptate.

Cresterea veniturilor pentru personalul medico-sanitar, deblocarea a peste 1.200 de posturi in sistem si un nou contract colectiv de munca au fost printre subiectele discutate la intalnirea care a avut loc luni la Ministerul Sanatatii.

Angajatii din sistemul sanitar cer ca Sanatatea sa primeasca treptat minimum 6% din PIB, dar si o legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza in sistemul public si privat, o lege a salarizarii specifica sistemului de sanatate, apararea demnitii si renuntarea la denigrarea profesionistilor de catre autoritati, organizarea unitatilor medicale cu paturi in sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte si de calitate pentru pacienti, precum si consultarea reala a Coalitiei Profesionistilor din Sanatate cu privire la orice masura ce poate afecta functionarea sistemului de sanatate.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1829 ori