Finantarea productiei de vaccinuri la Institutul este necesara pentru siguranta nationala

Joi, 09 Mai 2013, ora 12:05
1827 citiri
Finantarea productiei de vaccinuri la Institutul este necesara pentru siguranta nationala
Sursa foto: Ziuanews.ro

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) considera ca initiativa Ministerului Sanatatii de a finanta direct productia de vaccinuri de la Institutul Cantacuzino este una apreciabila si solicita, mai departe, claritate si transparenta in promovarea unei politici publice consistente in domeniul sanatatii.

Potrivit unui comunicat de presa al Asociatiei, "AOAR saluta si sustine initiativa Ministerului Sanatatii de a se trece la finantarea directa a productiei de vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, apreciind ca productia acestuia reprezinta un element de siguranta nationala".

"AOAR solicita Ministerului Sanatatii sa dispuna prezenta continua a reprezentantilor Agentiei Nationale a Medicamentului, in cadrul Institutului Cantacuzino, astfel incat procesul de autorizare si emitere a certificatului GMP sa fie incheiat in cel mai scurt timp posibil, si nu in 300 de zile, termen absolut nejustificat, si care doar favorizeaza procesul de import a vaccinurilor si in 2013, afectand grav sanatatea publica, indeosebi a noilor nascuti.

AOAR cere Ministerului Sanatatii sa continue clar si transparent promovarea unei politici publice consistente, prin promovarea Strategiei Sanatatii, conditie ex-ante pentru atragerea de fonduri UE in perioada 2014-2020", se arata in comunicatul citat.

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania precizeaza faptul ca, inca din 2005, a sustinut constant productia de vaccinuri si activitatea remarcabila de la Institutul Cantacuzino, fiind, de asemenea, impotriva falimentarii sau privatizarii institutiei de importanta strategica.

"In ciuda tuturor acestor apeluri publice, de trei ani a fost sistata productia de vaccinuri urmare a nemodernizarii capacitatilor de productie si obtinerii certificatului GMP impus de reglementarile UE, in conditiile existentei inca din 2007 a fondurilor financiare necesare prin imprumuturi de la Banca Mondiala", sustin membrii AOAR.

Ordonanta de urgenta pentru finantarea Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie 'Cantacuzino', in vederea realizarii planului national de interventie pentru prevenirea imbolnavirii in masa a populatiei generate de epidemii si pandemii, a fost aprobata, miercuri, in sedinta de Guvern.

Prin aceasta Ordonanta se creeaza baza legislativa privind acordarea din bugetul Ministerului Sanatatii a fondurilor necesare pentru implementarea Planului national de interventie pentru prevenirea imbolnavirilor/efectelor generate de epidemii si pandemii prin intermediul Institutului Cantacuzino, precizeaza Biroul de presa al Executivului.

Prin finantare de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sanatatii din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului a unor cheltuieli in implementarea Planului national de interventie se asigura promovarea politicilor de sanatate si, implicit, reasezarea serviciilor de preventie ca prioritati ale starii de sanatate a populatiei.

#productie vaccinuri Institutul Cantacuzino, #finantare Ministerul Sanatatii vaccinuri, #fonduri Institutul Catacuzino minister, #politici publice sanatate , #Stiri Sanatate