Allianz: Imbatranirea populatiei din UE, o provocare pentru sistemele de sanatate

Miercuri, 08 Mai 2013, ora 14:58
1759 citiri
Allianz: Imbatranirea populatiei din UE, o provocare pentru sistemele de sanatate

Imbatranirea populatiei din Uniunea Europeana (UE), conjugata cu reducerea personalului din sectorul sanatatii si cresterea costurilor ingrijirilor medicale, va ridica provocari crescande pentru sistemele de sanatate europene, a avertizat miercuri compania germana de asigurari Allianz.

In 2060, Uniunea Europeana va numara 152 de milioane de persoane cu varste de peste 65 de ani, dintre care peste 50 de milioane se vor afla intr-o situatie de dependenta, a apreciat Allianz intr-un comunicat preluat de AFP.

In 2010, 87,2 milioane de persoane aveau mai mult de 65 de ani in UE, potrivit cifrelor institutului european de statistici Eurostat.

Mai mult, speranta de viata ar urma sa atinga in curand 85 de ani la barbati si la 89,1 la femei. Drept urmare, din ce in ce mai putini tineri vor fi nevoiti sa asigure sustinerea unui numar din ce in ce mai important de persoane varstnice, a continuat asiguratorul.

"Aceasta evolutie este alarmanta. Situatia se degradeaza sub efectul tranzitiei demografice, ce va fi insotita de o diminuare a personalului din domeniul sanatatii si de o crestere a costurilor tratamentelor", a comentat Klaus Michel, expert in cadrul Allianz, citat in comunicat. Numai in Germania, aproape 2 milioane de persoane se afla la momentul actual intr-o situatie de dependenta. Iar pana 2050, acest numar se va dubla, ajungand la 4,5 milioane, conform calculului facut de experti Allianz.

"In ultimii ani, angajatii sanitari bine pregatiti si ingrijirile spitalicesti au devenit considerabil mai scumpe", a precizat comunicatul. Problema deriva din faptul ca aceasta crestere nu a fost compensata de o progresie a pensiilor si a asigurarilor de sanatate. Discrepanta a atins pe alocuri 300 de euro, pe care pacientii trebuie sa ii suporte in prezent din propriile buzunare.

"Astazi, deja, multe familii germane nu isi mai pot asigura singure necesitatile de sanatate ale membrilor lor aflati in situatie de dependenta", a notat Allianz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#imbatranire populatie UE, #sistem sanatate Europa, #ingrijiri medicale Uniunea Europeana , #Stiri Sanatate