Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Alegerile de la UMF"Carol Davila" eludeaza legea invatamantului?

Alegerile de la UMF"Carol Davila" eludeaza legea invatamantului?


Noua organigrama a Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti va fi votata, incepand de saptamana viitoare si se va finaliza in prima decada a lunii ianuarie, cand vom afla cine va fi pentru urmatorii patru ani, rectorul prestigioasei institutii de invatamant.

Daca pentru cea mai inalta functie a UMF Carol Davila nu a fost definitivata inca lista candidatilor, batalia pentru functia de director de departament se va duce la baioneta. Alegerile se vor desfasura pe o perioada de trei zile, iar urna ce va stabili noii directori va fi supravegheata de o comisie electorala a carei autoritate de drept iese din tiparul legii invatamantului, dar nu si al fostului rector Florian Popa.

Fostul rector este acuzat ca a validat aceasta comisie pe ochi frumosi pe baza relatiilor de prietenie declarate pe care le are cu majoritatea membrilor, fara a tine cont insa si de statutul acestora care contravine normelor legii invatamantului.

Acuzatiile vin chiar din interiorul universitatii si sunt pe punctul sa se tranforme intr-un scandal public. Mai exact, cei cinci membri (Eugen Bratucu, presedinte, Mihai Augustin, Victoria Aldea, Alexandru Ispas si Cristian Popescu) sunt pensionari, iar singurul liant dintre ei si UMF este acela de coordonare a unor lucrari de doctorat.

Potrivit art.215/paragraful 1 din legea invatamantului "dupa implinirea varstei de pensionare, ocuparea oricarei functii de conducere in universitatile de stat, particulare si confesionale este interzisa".

Aceeasi lege impune prin art. 289/paragraful 4, "cadrele didactice si de cercetare care conduc doctorate se pensioneaza la implinirea varstei de 65 de ani si pot conduce doctoratele in desfasurare la data pensionarii pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar dupa implinirea varstei de 65 de ani, pot conduce noi studenti-doctoranzi numai in regim de cotutela impreuna cu un cadru didactic si de cercetare care nu implineste varsta de pensionare pe toata durata desfasurarii doctoratului respectiv".

Surse din cadrul UMF Carol Davila sustin ca " rolul acestei comisii, constituite ilegal, este acela de a parafa o noua conducere dupa placul si interesele lui Florian Popa si cel mai probabil, urna cu buletinele de vot va fi schimbata de oamenii dedicati fostului rector".

Acestea au facut referire la anumite negocieri cu miza politica. "Florian Popa isi negociaza prin aceste alegeri cu presedintele PC Bucuresti, profesorul Irinel Popescu si cu Dan Voiculescu un nou mandat in Parlament, iar functia de rector se doreste a fi data pe tava lui Popescu, chiar daca functia sa in PC contravine legii invatamantului".

Conform legii invatamantului (art. 215/paragraful 3, "functia de rector este incompatibila cu detinerea de functii de conducere in cadrul unui partid politic, pe perioada exercitarii mandatului".

Aceleasi surse au tinut sa precizeze ca " in batalia pentru functia de rector un rol strategic il va avea si profesorul Ioan Lascar care, chiar daca la 1 ianurie va implini 64 de ani, isi va depune cu siguranta candidatura, fapt ce arata ca o viitoare alegere a acestuia in functia de rector, va genera noi alegeri in 2012, depasind atunci limita de varsta stabilita prin lege".

"De fiecare data, la noi s-a dus un astfel de razboi, interesele unora fiind mai presus decat interesele UMF si cred ca pentru a evita orice dubiu in ceea ce priveste actualele alegeri, ministerul ar trebuin sa emita buletinele de vot si sa isi trimita chiar si un reprezentant pentru monitorizare" au spus aceleasi surse oficiale din cadrul UMF.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 3962 ori