SANITAS vrea acordarea sporurilor retroactiv

Joi, 19 Noiembrie 2009, ora 16:18
1702 citiri
SANITAS vrea acordarea sporurilor retroactiv

Cristian Anton Irimie i-a informat, joi, pe reprezentantii SANITAS ca Ministerul Sanatatii va acorda personalului din sanatate sporurile salariale pentru lunile noiembrie si decembrie, in vreme ce sindicatul anunta ca va incerca sa obtina acordarea retroactiva a acestora din luna aprilie pana acum, potrivit NewsIn. 

Din fondurile suplimentare alocate de Guvern vor fi asigurate drepturile salariale pentru aproximativ 8.000 de angajati bugetari din 55 de unitati direct subordonate direct Ministerului Sanatatii si finantate integral de la bugetul de stat (institute de sanatate, centre de transfuzii, centre de transplant) precum si pentru cele 42 de directii de sanatate publice, anunta Ministerul Sanatatii.

De cealalta parte, liderul SANITAS spune ca, de saptamana viitoare, va initia o campanie de strangere de semnaturi pentru a actiona in instanta Ministerul, care le datoreaza drepturile salariale pe perioada aprilie-octombrie.

"Pentru toate drepturile pe care nu le-am putut obtine, vom depune zeci de actiuni in justitie", a declarat pentru NewsIn Marius Petcu.

Secretarul de stat in MS i-a anuntat pe sindicalisti ca legea privind diminuarea cheltuielilor de personal cu 15,5% lunar pana la sfarsitul anului nu prevede exceptii pentru niciun domeniu, deci trebuie aplicata si in sistemul sanitar.

Irimie a precizat insa ca managerii, cu acordul sindicatelor, au flexibilitatea de a identifica solutiile necesare pentru reducerea cheltuielilor de personal fara a afecta activitatea medicala.

"Le-am cerut angajatilor din sanatate sa nu semneze niciun fel de angajament pentru concediul fara plata.

Sa isi asume Guvernul masura, noi o vom contesta", a replicat Petcu.

Guvernul a decis, miercuri, suplimentarea bugetului Ministerului Muncii pe 2009 cu suma de 231 milioane de lei si bugetul Ministerului Sanatatii cu 8 milioane de lei, sume luate din Fondul de rezerva bugetara.

Cele 231 de milioane de lei transferate Ministerului Muncii sunt destinati platii drepturilor sociale ale persoanelor cu handicap (65 milioane lei) dar si pentru plata pensiei sociale minim garantate, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.

"A fost nevoie de aceasta suplimentare intrucat Guvernul a majorat cu 2% fondul de pensii si a crescut pensia minima la 350 lei incepand cu octombrie", a precizat Munteanu.

Potrivit acesteia, fondurile suplimentare in valoare de 8 milioane lei, destinate Ministerului Sanatatii, vor fi folosite pentru completarea drepturilor salariale ale personalului din sistemul sanitar, pentru lunile noiembrie si decembrie.

"Suma acopera drepturile pentru angajatii din institutiile subordonate ministerului", a mentionat purtatorul de cuvant. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sanitas, # sporuri, # retroactiv , #Sanatate publica