Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Medicamentele romanesti sunt pe cale de disparitie

Medicamentele romanesti sunt pe cale de disparitie


Volumul medicamentelor romanesti a scazut la mai putin de jumatate din totalul medicamentelor de pe piata interna.

Numai in perioada 2006-2010, volumul de medicamente romanesti de pe piata interna a ajuns de la 62% la 41%.

Scaderea ponderii medicamentelor romanesti pe piata interna poate fi motivata si de suspendarea din fabricatie a peste 1.500 de produse, potrivit Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania.

Politica de preturi practicata, intarzierile la plata medicamentelor decontate si, mai recent, initierea aplicarii unei versiuni de claw-back reprezinta o bariera comerciala pentru agentii economici romani, sustin producatorii de medicamente.

In schimb, importurile au crescut de la 76% in 2006, la 86% in 2010. Dar si medicamnetele romanesti sunt cerute pe piata externa, valoarea exporturilor ridicandu-se la 130 milioane de euro.

Reprezentantii asociatiei afirma ca "politica irationala a 'pretului celui mai mic' practicata de Ministerul Sanatatii si cea de suprafiscalizare initiata de Ministerul de Finante reduc dramatic competitivitatea producatorilor romani de medicamente si franeaza dezvoltarea sustenabila a unei industrii inalt tehnologizate, care creeaza locuri de munca in Romania si aduce un aport de peste 1,5% la formarea PIB".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1735 ori