Fratii Kaczynski, dictatori de succes

Duminica, 12 August 2007, ora 22:29
1302 citiri

Incapatanati, nationalisti si adesea paranoici, fratii Kaczynski au adus, in mai putin de doi ani de cand se afla la putere in Polonia, haosul atat in tara lor, cat si in exterior, provocand fara incetare Germania si Uniunea Europeana, noteaza analistul francez Jean-Luc Testault, intr-un comentariu publicat pe AFP.La inceput, Lech, presedintele Poloniei, si Jarosalw, premierul acestei tari, si-au gasit aliati printre majoritatea liderilor europeni, dar si printre personalitatile poloneze de dreapta, care fusesera seduse de rigoarea lor puritana impotriva coruptiei si a vestigiilor comunismului.

'Totusi, ei nu au stiut sa demonstreze ca stiu sa guverneze. Guvernul a explodat, s-a instalat haosului, chiar si in randurile propriului lor partid', comenteaza directoarea Institutului de afaceri publice de la Varsovia, Lena Kolarska-Bobinska.

De asemenea, fratii Kaczynski i-au indepartat in mod progresiv pe toti cei care aveau o oarece greutate politica, inlocuindu-i cu oameni care au fost mereu executantii lor.

Ultima victima: Janusz Kaczmarek, deja fost ministrul de interne, care si-a pierdut functia in timpul concediului sau in Italia si a carui casa a fost perchezitionata in absenta sa. Kaczmarek este suspectat ca s-ar fi aflat la originea unei scurgeri de informatii care a dus la esuarea unei operatiuni a politiei anticoruptie impotriva unui alt ministru.

'Traim intr-un stat totalitar', reclama in prezent Janusz Kaczmarek, care fusese pana acum unul dintre fidelii celor doi gemeni.

Obnubilati de prioritatea lor - inlaturarea efectelor comunismului intr-o Polonie unde regimul dictatorial sovietic cazuse in urma cu 18 ani - cei doi frati au neglijat 'fronturi mai importante'. Reformele, care s-au desfasurat intr-un ritm extrem de rapid inainte de adeziunea Poloniei la UE, s-au impotmolit.

Administratia ramane una slaba si imprevizibila. Sistemul de sanatate public este aproape de colaps, cu medicii si surorile sale medicale exasperate de salariile mizerabile si cu spitalele in pragul falimentului. Privatizarea a fost practic intrerupta. Finantarea protectiei sociale nu a fost modificata decat intr-o mica masura.

Fara nici un fel de interes pentru economie, cei doi frati Kaczynski au avut sansa de a beneficia de o conjunctura favorabila, 'dopata' de miliardele de euro ale fondurilor UE si de investitii din strainatate. Insa, numerosi economisti atentioneaza ca lipsa reformelor ar putea incetini cresterea economica in anii ce vor urma.

Puternic eurosceptici, cei doi frati au anulat pana la 'calendele grecesti' perspectiva intrarii in zona euro.

Si in sanul UE, cei doi au multiplicat frictiunile. Ei au reusit sa blocheze in mod serios negocierile dintre UE si Rusia pe marginea unui vast acord economic. In iunie, ei si-au exasperat toti partenerii in timpul summitului pe marginea noului tratat al UE: Jarsolaw Kaczynski preferase sa-l trimita la acest summit pe fratele sau, insa fara a-i lasa nici o marja de manevra si obligandu-i pe liderii UE sa negocieze cu el prin telefon.

Gemenii au lansat atacuri in special la adresa Germaniei, in pofida gesturilor de bunavointa din partea dnei cancelar Angela Merkel. Educati in spiritul rememorarii atrocitatilor naziste din Varsovia, fratii Kaczynski au acuzat Germania ca doreste sa-si exerseze din nou hegemonia asupra Europei.

In iunie, Jaroslaw Kaczynski a ajuns pana la a compara Germania democratica si pro-europeana cu Germania anilor 30, care l-a adus pe Adolf Hitler la putere.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)