Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Daca romanii ar fi mai sanatosi, PIB-ul ar creste cu 6,7 miliarde euro

Daca romanii ar fi mai sanatosi, PIB-ul ar creste cu 6,7 miliarde euro


Romania pierde circa 18,6 miliarde de euro, adica 15% din PIB-ul din 2010, din cauza conditiilor precare de sanatate, iar daca starea sanatatii populatiei ar ajunge la nivelul mediu din UE, Romania ar avea surplus economic de 6,7 miliarde de euro.

Studiul "Industria farmaceutica din Romania: principalele tendinte si impactul asupra societatii si economiei", a fost lansat de Institutul de Prognoza Economica din cadrul Academiei Romane, cu sprijinul filialei din Romania a Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA) - Local American Working Group.

Conform rezultatelor studiului, starea sanatatii populatiei din Romania ar putea atinge media UE daca vor creste cheltuielile cu sanatatea cu cinci procente din PIB in urmatorii zece ani.

"Comparativ cu situatia in care starea de sanatate a populatiei s-ar situa la un nivel ideal, Romania pierde, in acest moment, in jur de 18,6 miliarde de euro - adica15% din PIB-ul din 2010, in urma conditiilor precare de sanatate. De asemenea, daca starea sanatatii romanilor ar ajunge la nivelul mediu din Uniunea Europeana, Romania ar avea un surplus economic de 6,7 miliarde de euro - adica 6% din PIB-ul din 2010", potrivit autoritlor studiului.

In cadrul studiului este mentionat si faptul ca Guvernul a inregistrat incasari de peste 20 la suta din totalul valorii pietei de medicamente pe baza de prescriptie, respectiv aproximativ 1,7 miliarde de lei in 2010, din impozite si taxe achitate de catre industria farmaceutica la bugetul central si la cele locale.

De asemenea, daca este luata in calcul si taxa clawback introdusa in 2011, totalul impozitelor si taxelor platite de catre aceasta industrie va depasi 30 la suta din totalul pietei medicamentelor eliberate pe baza de prescriptie medicala.

"Industria farma din Romania a ajuns, in acest moment, la un nivel general de taxare similar cu cel din industria jocurilor de noroc. Acest lucru are repercusiuni directe asupra societatii si a economiei romanesti, putand determina iesirea de pe piata a unor jucatori importanti, cu consecinte nefaste atat pe plan economic, cat si social.

Pe de alta parte, daca ne uitam la productivitatea muncii, pierdem foarte mult si prin faptul ca starea de sanatate a romanilor este considerabil mai proasta decat in alte tari, lucru ce se traduce prin pierderi economice concrete. Studiul demonstreaza inca o data ca sistemul de sanatate din Romania este profund subfinantat", a spus Lucian Albu, directorul Institutului de Prognoza Economica din cadrul Academiei Romane si unul dintre autorii studiului.

Totodata, potrivit studiului, producatorii de medicamente sunt printre cei mai mari contribuabili la veniturile guvernamentale din impozite si taxe.

Taxele aplicate produselor farmaceutice - care includ, in principal, taxa pe valoarea adaugata, impozite si taxe pentru importuri si accize- reprezinta 1,14% din totalul taxelor pe produse colectate la nivelul economiei. Astfel, industria farmaceutica este al 23-lea cel mai mare contribuabil la veniturile guvernamentale din taxe, dintr-un total de 103 sectoare economice.

Studiul include si o analiza a indicatorului Disability-Adjusted Life Year (DALY) pentru Romania, dezvoltat de Organizatia Mondiala a Sanatatii - unitate de masura pentru numarul de ani de viata sanatosi pierduti din cauza sanatatii precare sau a dizabilitatilor -, precum si a impactului pe care acesta il are asupra potentialului de crestere economica pe termen mediu si lung.

Ca si consecinta a bolilor, Romania pierde in medie aproape 16.000 de ani de viata activa la 100.000 de persoane intr-un ciclu de viata (anii de viata ajustati in functie de incapacitate - DALY), clasandu-se printre tarile cu cea mai mare povara a bolilor in Europa Centrala si de Est.

"Asociatia Local American Working Group ( LAWG) a militat dintotdeauna pentru solutii de ridicare a nivelului general de sanatate a romanilor, inclusiv prin introducerea de medicamente si tratamente inovative, despre care s-a demonstrat ca pot creste durata de viata, dar si prin investitiile facute in cercetare si dezvoltare in acest sector. De aici si implicarea in sustinerea acestui studiu, care face putina lumina in domeniul farmaceutic si care, speram noi, nu va ramane fara rezultat", a spus Steve Warner, presedinte LAWG Romania si general manager MSD Romania.

Studiul ofera o cercetare amanuntita a pietei farma din Romania, a modului in care ea influenteaza economia tarii si nivelul de trai al populatiei, precum si o comparatie cu modul in care aceasta industrie este structurata in alte tari.

De asemenea, studiul analizeaza efectele produse de noile taxe impuse asupra industriei farma si, implicit, efectele indirecte pe care acestea le au asupra societatii si economiei romanesti.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 2642 ori