"Plata la 30 de zile" a medicamentelor: spitalele nu cumpara, furnizorii nu vand, pacientii sufera

Marti, 30 Aprilie 2013, ora 11:45
2348 citiri
"Plata la 30 de zile" a medicamentelor: spitalele nu cumpara, furnizorii nu vand, pacientii sufera
Legea 72/2013 obliga spitalele sa isi plateasca furnizorii in 30 de zile fara a plati penalitati

Managerii spitalelor din Romania sunt obligati prin lege sa isi plateasca furnizorii in termen de 30 de zile altfel vor fi supusi unor penalitati. Pentru a evita aceasta situatie managerii spitalelor sunt obligati sa faca achizitii la limita de avarie, spre dezamagirea furnizorilor. Insa, cel mai mult, tot pacientii au de suferit, fiind obligati sa vina cu medicamentele de-acasa.

Managerii de spitale sunt obligati, in baza legii 72/2013, care a intrat in vigoarea in martie, sa isi plateasca furnizorii in termen de 30 de zile, fara a risca penalitati. Noua lege vine sa rezolve probleme din sistem legate de perioada lunga de timp pe furnizorii erau nevoiti sa o astepte pana isi incasau banii de la stat, riscand blogaje financiare. Acum insa, a fost blocat un intreg sistem.

Managerii spitalelor sustin ca este dificil sa se adaptateze noilor reglementari si atunci solutia cea mai la indemana este sa reduca cheltuielile.

Practic, vor fi nevoiti sa cumpere mai putine medicamente decat au in realitate, nevoie. Cei care au de suferit sunt, pe de o parte, companiile din industria pharma care vor vinde mai putin, dar si pacientii care vor isi vor aduce medicamente de acasa inclusiv pentru urgente sau operatii.

Ministerul Sanatatii vrea management performant cu mai putini bani

Banii alocati spitalelor au scazut cu procente intre 5 si 30, dar pentru managerii spitalelor mici, orice diminuare este resimtita, intrucat duce spre imposibilitatea de a acorda tratamente bolnavilor, au declarat managerii unor unitati sanitare.

Noul proiect al ministrului propune aplicarea unui plafon superior, care poate fi mai mare cu maximum 25 la suta fata de suma contractata anul trecut pentru unitatile spitalicesti care incheie contracte cu casele de asigurari de sanatate pentru 2013.

Ba mai mult decat atat, reprezentanti ai sistemului spitalicesc acuza faptul ca ministrul Sanatatii ar fi dat o circulara prin care ameninta cu demiterea pe managerii care apar cu declaratii in presa in care se plang ca nu le ajung banii.Motivul ce va fi invocat de autoritati este pentru demitere este management defectuos.

Managerii spitalelor trebuie sa descurce cu mai putini bani, obligatia de a-si plati furnizorii in 30 de zile fara a risca penalizari si fara sa faca cunoscuta situatia in care se afla.

Atentia autoritatilor este intreptata, in schimb, catre producatorii de medicamente. Ministrul Sanatatii le promite acestora ca vor fi achitate, in acest an, doua treimi din arierate, respectiv 3,5 miliarde de lei, sa fie platite in 2013, iar in 2014 restul pana la 4,5 miliarde de lei.

"In 2013 vom face esalonarea platilor facturilor care se vor emite dupa 1 aprilie 2013 cu pana la 180 plus 30 de zile. De la 1 ianuarie 2014 pana la 30 iunie 2014, esalonarea sa se faca la 90 plus 30 de zile, iar de la 1 iulie 2014 la 31 decembrie 2014 esalonarea sa se faca la 60 plus 30 de zile", a spus ministrul Eugen Nicolaescu.

#medicamente spitale, #sistem sanatate Romania, #legi sanatate Romania , #Manageri spitale