Medicii romani "vindeca" afacerile spitalelor private din Franta

Luni, 06 Mai 2013, ora 16:18
2062 citiri
Medicii romani "vindeca" afacerile spitalelor private din Franta

Afacerile companiilor private din Franta care recruteaza medici straini infloresc, fiind vizati in general specialistii din Est si, mai ales, cei din Romania.

Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana in 2007 "a facut ca activitatea noastra sa ia avant", afirma Sophie Leroy, fondatoarea uneia dintre aceste agentii, Arime, potrivit publicatiei Lunion presse, in editia sa de sambata.

Romanii sunt preferati din doua motive. Primul este de ordin financiar: un medic roman castiga intre 300 si 400 de euro pe luna in tara sa; al doilea este legat de importanta predarii limbii franceze in scolile romanesti.

Cat de multe companii de acest fel exista in Franta? "Incertitudinea este completa", declara Patrick Romestang, care se ocupa de problemele de demografie medicala in cadrul Ordinului Medicilor din Franta. Dar Agentia France Presse a descoperit o duzina pe Internet.

Acesta este si cazul Medicis Consult, o societate privata specializata in recrutarea de medici straini, care percepe o taxa de 8.000 de euro. Pretul include gasirea candidatului, verificarea diplomelor sale si asigurarea demersurilor administrative in vederea angajarii.

Primari sau directori de spitale nu ezita sa faca apel la astfel de structuri, franceze ori straine. Este un fenomen "relativ nou", care dateaza de trei-patru ani, afirma Mathilde Reynaudi, autoarea unui studiu pe acest subiect de la Centrul de analize strategice (CAS).

Cei mai multi dintre candidati sunt din tari ale UE si au diplome europene ce le permite sa practice in Franta, la fel ca medicilor francezi. "Avem o multime de candidati in Grecia, unde conditiile de munca s-au deteriorat", spune Zuzanna Jendryczko,de la firma Paragona, cu sediul in Polonia. Din 2006, ea a recrutat pentru centrele medicale din nordul Frantei in special anestezisti, gastroenterologi, radiologi sau generalisti.

Pe aceasta piata in curs de dezvoltare, "beneficiile sunt foarte variabile, atat in termeni de pret, cat si de continut", spune Mathilde Reynaudi, de la CAS. Unele dintre firmele care se ocupa de recrutare se limiteaza sa "vanda CV-ul, fara sa explice recrutilor conditiile reale de munca", sublinieaza ea.Nepregatiti, acesti medici se lupta pentru a se integra si a-si face o clientela si sfarsesc in a renunta.

#medici romani, #afaceri spitale private, #medic roman franta , #Manageri spitale