Curtea de Conturi acuza: La Sanatoriul de Nevroze Predeal se fura ca la nebuni

Luni, 09 Septembrie 2013, ora 14:05
6949 citiri
Curtea de Conturi acuza: La Sanatoriul de Nevroze Predeal se fura ca la nebuni
Sanatoriul de Nevroze Predeal, cuibusor de nebunii

Managerul Sanatoriului de Nevroze Predeal, Simona Daniela Buricea, a comis o serie de infractiuni de conflict de interese, cum ar fi obtinerea de venituri de la patru firme unde era contabil-sef si de la Consiliul Local Busteni, unde era membru, dar si prin incredintarea directa a unor contracte catre firme unde fie sotul sau, fie tatal sau, erau implicati direct.

Acestea au fost descoperite in urma auditului Camerei de Conturi Brasov efectuat la sanatoriul Predeal. Infractiunile de interese sunt prevazute si pedepsite de articolul 235 din Codul penal.

Astfel, Camera de Conturi Brasov cerut plenului Curtii de Conturi aprobarea sesizarii de urmarire penala. Deocamdata, managerul sanatoriului din Predeal nu a putut fi contactat.

Manager la sanatoriu, contabil sef la firmele sotului si tatalui

Anul trecut, Simona Daniela Buricea a mai fost si contabil sef la firme in care erau implicate rude de-ale sale, incalcand prevederile legale.

Legea privind reforma in domeniul sanatatii spune ca functia de manager este incompatibila cu exercitarea oricaror altor functii salarizate, nesalarizate sau/si indemnizate, dar si ca reprezeinta un conflict de interese detinerea de catre manager de parti sociale, actiuni sau interese la societati comerciale care stabiliesc relatii comerciale cu spitalul unde persoana in cauza exercita functia de manager.

De asemenea, nu a respectat programul de lucru la sanatoriul Predeal, managerul unitatii avand, in acelasi timp, program part-time la cele patru firme.

Contracte atribuite unor companii unde sotul si tatal sau aveau calitatea de asociati

Managerul Sanatoriului de Nevroze Predeal a atribuit, prin procedura de achizitie directa, un contract de achizitie publica pentru lucrari de amenajari interioare, divizat in sase contracte cu valoare mai mica, in valoare totala de peste 107.000 lei (20.090 euro) firmei Aldrex Cons, unde asociat unic este tatal sau, incalcand legislatia care prevede ca cele ce depasesc pragul de 15.000 de euro la care contractele pot fi acordate prin procedura de achizitie directa.

Simona Daniela Buricea a mai incredintat, prin procedura de incredintare directa, contracte si firmei Jord Mobil Com, unde administrator este sotul ei, Iordan Buricea, care lucreaza, de asemenea, la Sanatoriului de Nevroze Predeal, in cadrul Compartimentului Administrativ, . Camera de Conturi Brasov a constatat ca bunurile din contractele respective au fost achizitionate anterior si refacturate sanatoriului la preturi supraevaluate.

Prejudiciul estimat prin contractele semnate cu Jord Mobil Com este de peste 10.000 de lei, iar cauza este achizitionarea de produse direct de la o firma unde managerul sanatoriului are interese, fara prospectarea pietei.

Pe langa castigurile companiilor rudelor sale, managerul Sanatoriului de Nevroze Predeal a exclus si posibilitatea participarii altor firme, care ar fi putut oferi preturi mai mici pentru serviciile prestate si bunurile livrate.

Conflict de interese si pagube aduse bugetului Sanatoriului Predeal

Camera de Conturi Brasov a constat, ca managerul Sanatoriului de Nevroze Predeal, si-a incalcat indatoririle de serviciu, iar pagubele aduse bugetului sanatoriului sunt estimate la peste 117.000 de lei.

Sanatoriul de Nevroze Predeal, unitate sanitara publica de interes national, a fost inaugurat in 1934, fiind infiintat de Dr. Campeanu Liviu, Dr. Teodoreanu Haralambie si de Dr. Popper Maximilian.

#Sanatoriu Predeal, #Curtea Conturi, #audit financiar, #conflict de interese , #Declaratii inventar sanatate