Spitalele ameninta cu inchiderea portilor din cauza blocajului financiar

Joi, 25 Aprilie 2013, ora 16:59
1944 citiri
Spitalele ameninta cu inchiderea portilor din cauza blocajului financiar
Sursa foto: Adevarul

Cele mai multe spitale din Romania, cu exceptia celor de urgenta, ar putea sa-si inchida portile, pentru ca banii alocati de la casele de asigurari de sanatate ajung cel mult pentru plata salariilor, neputand fi luate in calcul tratamentele pacientilor, sustin managerii unor unitati sanitare.

Banii alocati spitalelor au scazut cu procente intre cinci si 30, dar pentru managerii spitalelor mici, orice diminuare este resimtita, intrucat duce spre imposibilitatea de a acorda tratamente bolnavilor, au declarat pentru Mediafax managerii unor unitati sanitare.

Acestia au precizat ca pregatesc un memoriu, pe care il vor trimite ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, inainte sa ajunga "in situatia de a pune lacatul pe spitale".

Managerii au mai spus ca se tem inca sa vorbeasca deschis, sperand fiecare intr-o posibila negociere in urma careia sa mai primesca un leu - doi in plus.

Potrivit unui ordin al ministrului Sanatatii si presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, "stabilirea sumelor minime contractate de spitale in sensul cresterii finantarii institutelor clinice si a unitatilor functionale regionale de urgenta, prin stabilirea formulei de calcul a sumelor minime contractate de aceste spitale cu casele de asigurari de sanatate, prin modificarea tarifului pe caz ponderat (TCP) si prin includerea institutelor oncologice si a spitalelor care asigura coordonarea unitatilor functionale regionale de urgenta intre unitatile pentru care suma minima contractabila cu casele de asigurari de sanatate este de cel putin 95% din suma contractata anul trecut".

Initiatorii actului normativ arata ca au fost implementate masuri pentru echilibrarea finantarii, in sensul reducerii cu 4,46 la suta a tarifului pe caz ponderat pentru unitatile care nu sunt implicate in tratamentul pacientilor critici.

Totodata, acestia precizeaza ca, pentru a se asigura incadrarea in resursele bugetare alocate pentru anul 2013, se impune "stabilirea unui plafon superior pentru cresterea sumelor contractate, astfel incat sa se pastreze echilibrul de finantare al retelei spitalicesti".

Noul proiect de ordinul propune aplicarea unui plafon superior, care poate fi mai mare cu maximum 25 la suta fata de suma contractata anul trecut pentru unitatile spitalicesti care incheie contracte cu casele de asigurari de sanatate pentru 2013.

Managerii unor spitale sustin insa ca nu ar putea vorbi de ameliorarea finantarii, comparativ cu cea din 2012, ci de reducerea fondurilor cu procente intre cinci si 30.

#finantare spitale Romania, #inchidere spitale Romania, #bani CAS spitale, #fonduri tratamente spitale , #CASS