Vanzarile de telefoane in Europa - semnale pozitive, dar tot pe minus

Duminica, 20 Septembrie 2009, ora 23:12
1447 citiri
Vanzarile de telefoane in Europa - semnale pozitive, dar tot pe minus

Vanzarile de telefoane mobile pe trimestrul al doilea din 2009 in Europa occidentala au scazut cu 6 procente comparat cu aceeasi perioada a anului anterior, dar cifrele sunt mai bune decat in primele trei luni ale anului cand scaderea fusese de 14 procente, spune compania de analiza a vanzarilor International Data Corp. (IDC).

In total, vanzarile de telefoane mobile in Europa occidentala au totalizat in trimestrul al doilea circa 42 milioane de unitati. Semnalele pozitive nu vor duce insa la cresteri pe trimestrul trei, rezultatele urmand sa fie tot in scadere, spun analistii industriei. Impactul crizei economice este principalul motiv pentru care vanzarile nu evolueaza mai bine.

Trecerea de la telefoane mobile axate pe voce catre echipamente inteligente, smartphone, este vizibil din ce in ce mai puternic pe pietele Europei occidentale.

Vanzarile de telefoane traditionale au scazut pe trimestrul doi cu 12 procente, totalizand 33,2 milioane de unitati, in timp ce telefoanele inteligente au crescut cu 25% comparat cu 2008, totalizand 8,8 milioane de unitati, spune IDC.

„ Primele sase luni din 2009 au fost foarte competitive, atat pentru retailerii de GSM, dar si pentru operatorii de telefonie mobila, astfel ca vanzarile de telefoane sunt si ele afectate”, spune autorul raportului, Francisco Jeronimo.

„Piata a fost afectata dur de criza financiara, iar cererea de terminale a fost in scadere puternica, mai redusa ca niciodata”, a declarat el. „Din trimestrul al doilea al 2008 piata europeana a suferit, volumele fiind in scadere, iar zona de minimum a fost atinsa in primul trimestru din 2009”, mai subliniaza analistul.

„In ciuda imbunatatirilor din trimestrul al doilea al acestui an, vom vedea in continuare scadere comparat cu anul anerior, iar o reluare a cresterii nu va fi vizibila inainte de 2011”, incheie el.

Studiul arata ca vanzarile de telefoane mobile in Europa occidentala vor scadea in medie cu 10% pe 2009 comparat cu anul anterior.

Cererea de terminale inteligente va continua sa creasca anul acesta, dar nu este destul de puternica pentru a schimba trendul general, telefoanele smartphone vor reprezenta abia 21% din vanzari la finalul acestui an.

Vanzarile de telefoane traditionale vor continua sa scada, chiar daca procentul de scadere se va mai tempera in partea a doua a anului, iar producatorii vor aduce mai multe functii la terminalele entry level.

In topul producatorilor, sud-coreenii Samsung si LG continua sa performeze mai bine decat Nokia si ceilalti competitori.

Pentru prima data cele doua companii luate la un loc depasesc liderul industriei. Nokia are acum 36,3% din piata europeana, in timp ce Samsung a atins pe trimestrul doi 28,9%, diferenta este din ce in ce mai mica.

LG a obtinut circa 11,5% din vanzari, o cota apropiata de Sony Ericsson, care are acum 12%, conform IDC. Apple si Research in Motion sunt cam la egalitate cu aproximativ 3% din piata europeana fiecare.

#mobile, #telefoane, #vanzari , #stiri Samsung