Telefoane mobile: vanzarile au plonjat pe finalul lui 2008

Miercuri, 04 Martie 2009, ora 11:19
2723 citiri
Telefoane mobile: vanzarile au plonjat pe finalul lui 2008

Un studiu de analiza al companiei americane Gartner releva faptul ca vanzarile de telefoane mobile la nivel mondial au crescut cu 6 procente anul trecut, dar trimestrul al patrulea a adus o scadere de aproape 5% fata de 2007, primul semn ca este criza si are impact asupra acestui domeniu. Totusi, putem spune ca vanzarile pe trimestrul patru au crescut fata de trimestrul trei, cu apropape doua procente (cel mai mic procent din istorie).

Pe finalul anului trecut, in ultimele trei luni, s-au vandut in lume 314 milioane de terminale, un declin de 4,6 procente fata de trimestrul patru al anului precedent. Pe intregul an s-au vandut circa 1,22 miliarde de telefoane mobile, depasind recordul din 2007.

"Telefoanele mobile au fost in mod traditional cel mai favorit cadou de Sarbatori, dar in trimestrul patru al 2008 consumatorii au fost foarte reticenti sa cumpere telefoane noi", a apreciat un analist al Gartner. "Atat in economiile dezvoltate cat si in tarile in curs de dezvoltare consumatorii au resimtit emotiile generale legate de criza", a explicat el.

In trimestrul patru s-au consumat multe stocuri de telefoane prin diverse promotii, iar asta a afectat marii producatori care s-au vazut lipsiti de comenzi importante. Mai mult, faptul ca sunt in continuare probleme duce la reducerea comenzilor de la operatori, distribuitori si alti parteneri.

"Eforturile de reducere a inventarului din depozit s-au intensificat in primele trei luni din 2009, dar problema va fi si in trimestrul al doilea. Abia din vara companiile vor trebui sa faca unele comenzi noi, care vor ridica volumele pentru companiile producatoare. Cererea se va stabiliza probabil prin 2010", spun oficialii Gartner.

"Industria va fi afectata de refuzul consumatorilor de a schimba sistemele PC actuale in Europa Occidentala, stagnarea pietei in Japona si problemele din Statele Unite. Doar zona Asia-Pacific si Africa mai cunosc o crestere anul acesta", spune compania de analiza. Pietele emergente sunt si ele foarte afectate.

Nokia a reusit sa vanda anul trecut 119 milioane de telefoane, cota sa de piata fiind de 37,7 procente. Cifrele sale au scazut un trimestrul patru si fata de trimestrul trei si fata de anul anterior. Samsung a terminat cu performante foate bune, in trimestrul patru si-a crescut cota de piata si a lansat produse foarte cautate, precum Omnia, iar rezultatele sale sunt foarte bune in Europa Occidentala si Asia-Pacific.

LG vine tare din urma, dupa o problema in trimestrul trei, compania si-a crescut cota in trimestrul patru si a acaparat locul trei la nivel mondia. A parafat contracte foarte bune cu operatori mari care au ajutat la cresterea vanzarilor.
Sony Ericsson nu a rezistat pe locul trei atins in trimestrul trei, iar pe trimestrul patru a mers slab, vanzarile scazand la circa 23,6 milioane de unitati. Lipsa de terminale touchscreen se simte din ce in ce mai tare.

Motorola a reusit sa se mentina in top, a facut reduceri importante pentru golirea stocurilor si a vandut peste 100 de milioane de telefoane. A pierdut fata de anul anterior circa 5,6 procente din cota sa de piata. Telefoanele Motorola nu mai au functiile cautate acum: GPS, ecran full Touch si alte functii multimedia.

Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group, grupul de companii care operează în sistem de franciză brandurile KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în România, iar la nivel internaţional, restaurante KFC în Republica...
#mobil, #profit, #telefon, #vanzare , #stiri Samsung