Sony pierde cursa formatului DVD

Marti, 30 Noiembrie 2004, ora 11:33
1060 citiri

Trei studiouri de film de la Hollywood au ales sa foloseasca tehnologia DVD de generatie viitoare sustinuta de Toshiba.Paramount, Universal si Warner Brothers vor folosi formatul DVD de inalta definitie (HD), produs de Toshiba in colaborare cu NEC.

Acest esec este istoric pentru Sony, care a mai pierdut o lupta grea in anii 1980, cand formatul de caseta cu banda magnetica Betamax a fost dat la o parte de standardul VHS, mandria celor de la JVC.

Toshiba asteapta vanzari globale ale noilor HD-DVD in jurul valorii de 2,9 miliarde de dolari pana in 2010.

Noul DVD poate inregistra un film intreg, la o calitate a imaginii si sunetului fara precedent, si va fi disponibil pe scara larga incepand cu 2006.

Decizia celor trei studiouri americane este semnificativa, intrucat formeaza impreuna 45% din piata globala de DVD-uri inregistrate.

Sony a mizat totul pe tehnologia Blu-ray Disc, care pana in prezent nu a castigat decat sprijinul, in mod logic, al celor de la Sony Pictures Entertainment si MGM Studios.

In prezent, Toshiba este considerat standardul in lumea DVD-urilor.

Universal, Paramount si Warner au anuntat ca sunt interesati si in viitor de proiectul Blu-ray la care mai contribuie Dell, Samsung si Matsushita.

Twentieth Century Fox sustine ca nu s-a decis inca ce format sa adopte si urmareste cu mare interes ambele variante.

Sursa: BBC