Pusculite vii - porci modificati genetic

Marti, 17 Octombrie 2006, ora 07:11
2856 citiri

Un grup de cercetatori aradeni impreuna cu colegi de-ai lor de la Institutul de Medicina Comparata din Bucuresti au conceput un proiect privind realizarea unei ferme de porci modificati genetic, capabili sa ofere organe compatibile si in cazul tranplantului uman.Potrivit celor declarate de lector univ.dr. Violeta Turcus, cercetator in cadrul Facultatii de Stiinte ale Naturii din cadrul Universitatii "Vasile Goldis" din Arad, proiectul va beneficia de suportul informatic in ceea ce priveste obtinerea porcilor transgenici din partea insitutului American IMMRGE Bio Therapeutics.inc.

"Proiectul se numeste "Ferma de porci transgenici utilizati in medicina pentru transplantul de organe" si va beneficia de experienta cercetatorilor americani in ceea ce priveste obtinerea si cresterea acestor animale precum si obtinerea de organe si tesuturi compatibile cu cele ale corpului omenesc", a declarat Violeta Turcus. Porcul transgenic reprezinta o specie care are organe modificate, pentru a fi compatibile cu organismul uman. Proiectul a fost depus la Bruxelles cu scopul obtinerii unei finantari din partea Uniunii Europene.

Domnul Ion Miclaus, directorul Institutului de Medicina Comparata din Bucuresti, ne-a declarat ca o astfel de ferma, data la cheie, cu 300 de exemplare femele care genereaza circa 1000 de purcei pe an costa sub 10 milioane de dolari. Pentru realizarea proiectului este prevazuta infiintarea unei ferme in localitatea aradeana Socodor, unde se vor crea toate conditiile septice pentru conceperea si cresterea porcilor dar si pentru prelevarea de organe. iAA Ferma ar urma sa se intinda pe o suprafata de zece hectare de teren, din care sapte reprezinta o "zona tampon". Ea va fi dotata cu perdele de protectie pentru a fi ferita de microbi sau virusi care ar putea periclita viata porcilor transgenici", a mai precizat Violeta Turcus.

Universitatea de Vest "Vasile Goldis" din Arad detine deja o parte din terenul necesar proiectului si e gata sa contribuie si cu cateva milioane de euro. Porcii trangenici vor fi obtinuti prin metoda fecundarii "in vitro", iar cand se vor afla in stadiul de morula si blastula li se vor introduce gene. Ei vor fi adusi pe lume prin operatie cezariana, dupa care vor fi cazati in incubatoare sterile. Pentru a se asigura ca porcii vor fi apti pentru prelevarea de organe, o echipa de cercetatori si medici ii vor monitoriza in permanenta si le vor face analizele aproape zilnic.

Violeta Turcus spune ca Aradul a fost ales pentru punerea in practica a acestui proiect beneficiind de avantajul ca se afla aproape de granita cu Europa, astfel incat organele prelevate vor putea fi transportate usor in orice stat cu elicoptere speciale. Chiar daca odata cu obtinerea fondurilor necesare in maxim doi ani constructia si tehnologia de la Socodor vor putea fi finalizate, cercetatorii aradeni sunt de parere ca cetatenii romani nu vor putea beneficia prea repede de un transplant de organe de la porci trangenici din cauza costurilor ridicate.

Dupa obtinerea porcilor transgenici, specialistii vor putea sa preleveze pentru transplant inima, ficatul, rinichii, vasele sanguine, valve si grefe de piele. De asemenea, la Socodor ar urma sa fie prelevate de la porci si celule producatoare de insulina, care, transplantate la oameni, vor vindeca diabetul. Totodata se vor putea preleva si celule nervoase si celule stem.

"Nu exista pericolul transmiterii unor boli specifice porcului la om. Dar, poate ca va aparea un refuz de natura psihica, bazat pe mentalitatile oamenilor de a nu purta un organ de animal. Trebuie sa se stie ca porcul transgenic nu va arata ca un porc obisnuit, va avea o piele mult mai fina si ca acesta va fi mult mai curat chiar decat un om", a mai precizat Violeta Turcus.

Specialistii aradeni se asteapta la o reticenta fata de implementarea proiectului care ar putea sa culmineze cu proteste din partea reprezentantilor bisericii si ai organizatiilor pentru protectia animalelor fata de folosirea porcilor pentru transplantul de organe.

Paula Bulzan

Bursa

directNews.ro - Topul blogurilor

Recomandari 17 Octombrie 2006

1. Dragos Roua: Almost there: net-ul romanesc peste 6 luni?

Acum 4 luni incepusem sa scriu cate ceva despre cum va arata net-ul romanesc peste 6 luni. Intentia era sa revin fix peste 6 luni sa vedem ce s-a intamplat intre timp. Evolutiile din piata ma forteaza insa la un pitt stop la doua treimi din drum. Acesta ar fi un motiv. Al doilea ar fi ca peste inca doua luni este foarte posibil sa ma gasesc intr-o pozitie care sa nu-mi mai permita o analiza la fel de lucida, si nici timpul necesar pentru a o scrie. Au bon entendeur, salut!

2. VIZIONAR: Chrysler studiaza blogosfera

Mai exact, a prelungit intelegerea cu compania de cercetare Brandimensions. Acestia din urma sunt angajati pe inca 3 ani sa arhiveze tot ce apare despre producatorul de autovehicule din Detroit pe bloguri, site-uri ce formeaza retele sociale, forumuri si orice alte locuri de acest gen din internet.

3. Gadget Mania: Sosesc pe piata laptopurile fara hard-disk

Inca o data, industria electronica ne dovedeste ca se misca mult mai repede decat credeam. Acum mai putin de o luna admiram dispozitivele de stocare flash-based de la TDK si Samsung si ne gandeam ca probabil primele produse vor apare in cam un an. Ne-am inselat, ceea ce nu este foarte bine, dar este totusi o veste foarte buna in sine. Partea intr-adevar neplacuta este ca, deocamdata, device-urile sunt foarte scumpe. Dar, sa vedem despre ce este vorba.

4. Viitorul televiziunii este online

Chiar asa, pai daca e online e Internet si daca e pe televizor e televiziune normala? Nu vreau sa creez confuzie cumva ci doar sa va spun cum cred eu ca va evolua televiziune pe viitor. In primul rand cea mai mare problema a televiziunii, in lupta cu Internetul este lipsa comunicarii bidirectionale (exista incercari precum Italia unde utilizatorii pot vota prin intermediul telecomenzii in cadrul diverselor emisiuni care folosesc aceasta facilitate). Cum vad eu rezolvata aceasta problema,...

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...