Linux devine o forta in industria telefoniei mobile

Luni, 11 Februarie 2008, ora 23:58
1989 citiri
Linux devine o forta in industria telefoniei mobile

Desi a fost privit de la inceput ca o ciudatenie, asa cum este vazut si in lumea calculatoarelor, cel mai popular sistem de operare open source castiga teren in lumea telefoanelor mobile, in principal pentru ca permite realizarea de telefoane inteligente (SmartPhones) care sa fie mai rapide si mai ieftine decat cele care folosesc sistemul Windows.
Pentru a promova folosirea Linux in lumea mobila a fost creata o Fundatie, LiMo Foundation, care certifica produsele ca functioneaza conform cu standardele mobile. Doar in cursul zilei de ieri s-au inscris in Fundatie Orange si Access, o companie specializata in software de comunicatii. LiMo este acum una dintre vedetele Mobile World Congress 2008, printre membri sai numarindu-se Samsung, Motorola, Panasonic, NEC, DoCoMo, Vodafone, LG, McAfee, Aplix, Azingo, Wind River si altele. Culmea este ca LiMo este rival al proiectului mobil Google care a fost botezat Android si care prevedea lansarea de terminale bazate pe soft deschis. Se pare ca LiMo este o reactie a industriei la amenintarea fantomei Google.

Atat Samsung, cat si LG au prezentat la Barcelona terminale mobile bazate pe Linux certificate de LiMo, pina acum existan 18 telefoane de la 7 producatori care au introdus platformele si aplicatiile aprobate de Fundatie. Pina acum doar Motorola si Samsung lansasera telefoane cu Linux. Singura problema ar fi ca Orange si Access sunt membre si ale Lips Forum, o organizatie similara cu LiMo, dar rivala, care vrea propriile standarde pentru Linuxul mobil.

In fine, pina se lamuresc bine lucrurile, putem spune ca Linux este clar o stea in devenire in lumea telefoanelor mobile inteligente. Ramane de vazut daca lumea va primi bine sistemul de operare si daca succesul comercial va creste interesul pentru LiMo si Linux.

Orange, care s-a alaturat mai tarziu decat Vodafone acestui proiect, sustine acum ca este primul operator care a imbratisat solutiile open source. Orange a anuntat ca va lansa telefonul Samsung i800 in cursul acestui an. Terminalul are la baza Linuxul celor de la LiMo. Orange a descoperit ca avantajul competitiv al Linux este faptul ca "este un sistem deschis" astfel ca pot fi realizate orice fel de aplicatii.

Se pare ca Linux a evoluat in timp si este o platforma stabila si sigura pentru producatorii de terminale, la fel de performanta ca Symbian al Nokia, Windows Mobile sau celelalte solutii alternative. Industria este in continuare dominata de Nokia S60, dar companiile mari si in special operatorii vor sa scape de sistemele de operare proprietare. Motorola a anuntat sase modele de telefoane LiMo, iar NEC si Panasonic vor lansa si ele propriile modele.

Ramane de vazut daca initiativele Linux vor avea succes si daca acest lucru va aduce in final acest sistem de operare perfectionat de comunitate si pe PC-uri, unde isi merita locul de multi ani, dar nu poate concura cu Windows din cauza jocurilor video si a altor aplicatii comerciale dorite de utilizatori.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>
Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.