Liceenii din Romania se viseaza antreprenori sau manageri - studiu

Miercuri, 02 Iulie 2014, ora 11:54
1495 citiri
Liceenii din Romania se viseaza antreprenori sau manageri - studiu

Majoritatea elevilor de liceu din principalele orase din vestul tarii isi doresc ca in viitor sa aiba profesii care implica un grad mare de independenta sau sa-si dezvolte o afacere pe cont propriu, arata o cercetare realizata de Samsung Electronics Romania si D&D Research.

In contextul in care actuala generatie de elevi tinde sa se ghideze mai mult dupa informatiile primite de la familie sau de la cunoscuti, atunci cand trebuie sa-si aleaga viitoarea cariera, consilierea adecvata devine un punct cheie pentru viitorul profesional al oricarui elev.

"Unul dintre cele mai interesante mesaje transmise de cei peste 4.000 de elevi cu care am stat de vorba este ca, in acest moment, sunt interesati si potriviti pentru domenii care implica spirit antreprenorial si aptitudini digitale", a declarat Mihaela Stanoiu, Marketing Manager in cadrul Samsung Electronics Romania.

Alegerea carierei reflecta un puternic spirit antreprenorial

Conform rezultatelor cercetarii realizate de Samsung Electronics Romania, aproximativ 90% dintre cei 4.000 de elevi aleg profesii liberale, care implica un anumit grad de independenta si care presupun un puternic spirit antreprenorial. Topul meseriilor alese de elevi arata urmatoarele trei preferinte de cariera: avocat (15,4%), programator (12,9%), actor (11,4%).

Spiritul antreprenorial este intalnit frecvent in cazul fetelor (34%), insa si in cazul baietilor aceasta trasatura este evidenta, ocupand locul al doilea in analiza personalitatii lor (16%). Acestia s-au dovedit a fi, in primul rand, conventionali (39%) ceea ce inseamna ca tind sa aleaga spontan activitati care presupun respectarea ordinii si a rutinelor, adoptarea unor standarde clare, fiindu-le mai usor sa realizeze activitati administrative sau care presupun munca de birou.

Insa, indiferent de gen, atat alegerile spontane pe care elevii le fac, cat si trasaturile lor de personalitate scot in evidenta tendinta de a prelua conducerea, placerea de a negocia si puterea lor de persuasiune.

Profesiile noii generatii de elevi: baietii aleg sa fie programatori si fetele avocat

O caracteristica interesanta a elevilor din vestul tarii, relevata de cercetarea realizata de Samsung, este tendinta acestora de a alege intuitiv profesii pentru care sunt potriviti din punct de vedere al personalitatii lor. Totodata, ei sunt inclinati sa aleaga profesii cunoscute, popularizate in ultimii ani, care le pot aduce castiguri financiare.

Astfel, un top 3 al meseriilor pe care le aleg cel mai des arata ca acestia vor ca in viitor sa fie avocati, programatori sau ingineri de sisteme informatice. Pe de alta parte, meseriile pentru care ei ar fi potriviti conform tipurilor lor de personalitate nu se limiteaza numai la cele manifestate in alegerilor lor. Cateva exemple de profesii pentru care sunt potriviti elevii din vestul tarii sunt: reprezentant vanzari, organizator de evenimente, specialist relatii publice, consultant economic si mediator.

Spre deosebire de fete, baietii sunt interesati cel mai mult de domeniul IT: 38% dintre ei au spus ca vor sa devina programatori sau ingineri de sisteme informatice. Din trasaturile lor de personalitate reiese ca sunt potriviti pentru profesiile din domeniul IT, dar pot dezvolta cu usurinta si caracteristicile necesare pentru alte profesii cum ar fi: expert contabil, agent imobiliar, functionar bancar, laborant, inginer sau controlor de trafic aerian.

In cazul fetelor, cele mai multe dintre ele au ales in primul rand o cariera de avocat (20%). In plan secundar, ele sunt interesate si de profesii sociale, in alegerile lor fiind si profesii ca medic, psiholog sau profesor. Din analiza trasaturilor lor de personalitate resiese ca acestea sunt potrivite atat pentru profesiile pe care le aleg spontan, cat si pentru unele noi ca de exemplu specialist relatii publice, educator, psiholog, medic, traducator sau asistent social.

Rezultatele cercetarii realizate de Samsung in 15 licee de prestigiu din vestul tarii arata ca elevii sunt predispusi sa aleaga profesii tipice pentru profilul liceului urmat, dar si alte profesii care nu au o nicio legatura cu acesta.

Cercetarea s-a realizat pe un esantion format din aproximativ 4.000 de elevi de liceu din vestul tarii, cu scopul de a afla care sunt profesiile pe care elevii romani romani si le doresc, dar si cele pentru cele pentru care acestia sunt potriviti din punct de vedere al personalitatii lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#profesii elevi, #studiu Samsung Electronics Romania, #independenta elevi liceu , #stiri Samsung