Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Profitul Samsung, neafectat de infrangerea in fata Apple

Profitul Samsung, neafectat de infrangerea in fata Apple


Profitul Samsung nu va fi afectat foarte puternic de procesul pierdut in fata Apple, in ciuda faptului ca actiunile producatorului s-au depreciat cu peste sapte procente.

Vineri, curtea Federala din SUA a dat verdictul impotriva Samsung, somand compania la plata unor daune de peste un miliard de euro, cu mult sub cele 2,5 miliarde de dolari cerute de Apple, dar peste estimarile sud-coreenilor, scrie Market Watch.

Astfel, spun specialistii, Samsung ar putea sa ajunga la o intelegere cu Apple privind plata unor licente pentru utilizarea brevetele companiei, atat in cazul smartphone-urilor, cat si in cazul tabletelor. Redeventele ar putea atinge 5 dolari pentru fiecare dispozitiv, iar suma totala s-ar putea ridica, daca s-ar aplica in intreaga lume, la valorile intelegerii dintre Samsung si Microsoft.

Insa, conform analistilor de la Nomura, cea mai mare companie japoneza de consultanta financiara, aceste taxe catre Apple s-ar aplica doar vanzarilor din SUA, care in 2012 ating 30 de milioane de unitati, adica aproximativ 15% din vanzarile globale ale companiei.

Astfel, Nomura estimeaza ca Samsung va trebui sa plateasca Apple 600 de milioane de dolari anual, calculat la 20 de dolari per dispozitiv. Conform acestora, taxele nu ar trebui sa fie platite in afara jurisdictiei curtii americane, mai ales in tari unde judecatorii au dat deja dreptate Samsung, precum Coreea de Sud si Marea Britanie.

Impactul financiar va fi relativ mic, afirma specialistii Nomura, care estimeaza taxele anuale la 3% din profitul operational al Samsung pentru smartphone-uri.

Si analistii Bernstein Research estimeaza un impact neglijabil, spunand ca cel mai pesimist scenariu pentru Samsung implica un declin al veniturilor pe actiune 3,8% in 2013. Astfel, cel mai mare impact ar fi asupra brandului companiei si a opiniei publice vizavi de acestia, lucru care este greu de cuantificat.

O alta necunoscuta o reprezinta prabusirea "ecosistemului Android", care ar putea avea de suferit din cauza deciziei curtii impotriva Samsung, cel mai mare producator de smartphone-uri cu acest sistem de operare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1322 ori