Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romanii nu se dau in vant dupa vinul ecologic

Romanii nu se dau in vant dupa vinul ecologic

Un vin ecologic nu este tratat cu produse chimice si reuseste astfel sa protejeze ecosistemul; in plus pastreaza aproape intacte calitatile solului pe care s-a dezvoltat strugurele, insa aceeasi sticla de vin bio ajunge sa coste cu pana la 50% mai mult decat un vin obisnuit. Cu toate ca produsele alimentare ecologice fac furori in strainatate si au inceput sa prinda si la noi, vinul ecologic nu-si face loc foarte usor pe rafturile magazinelor de specialitate.

Pe piata romaneasca exista un singur importator de astfel de vinuri si un singur producator care a incercat sa treaca spre productia bio de vinuri. Importatorul, Depozitul de Vinuri al holdingului RTC, a adus pe piata romaneasca soiuri de vinuri bio ale unor producatori renumiti din Alsacia, Clement Klur, si din Africa de Sud, Laibach, insa are ingrata misiune de a educa consumatorul pentru astfel de produse.

In 2006, vanzarile DDV pe vinuri ecologice s-au ridicat la 12.000 de euro, insa piata este in crestere usoara, avand in vedere ca in prima jumatate a acestui an s-au apropiat de totalul vanzarilor inregistrate anul trecut.

Nu doar romanii sunt reticenti

Nici producatorului Carl Reh Vinery nu i-a fost mai usor sa-si puna in practica strategia de a produce 40% vin bio din totalul productiei companiei, planuri dezvoltate initial in 2005.

"Consumatorii, in general, nu doar cei romani, nu sunt foarte receptivi la vinurile ecologice, in principal din cauza preturilor destul de piperate. Pentru noi, investitiile ar fi fost foarte mari, pentru ca procesul tehnologic e mult mai complicat si implicit mai costisitor", ne-a declarat Rodica Capatana, directorul general al companiei Carl Reh Winery. Asa se face ca producatorul a renuntat, de anul trecut, la ideea de a produce vin bio si a trecut pe o strategie de "viticultura sustenabila", despre care managerul companiei nu da deocamdata detalii.

<b>Bloombiz</b>

Continuarea(Sursa: <a href=http://www.evz.ro/article.php?artid=312585/ target=_blank>EvenimenutlZilei</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 932 ori