Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rovana Plumb: Garantia de mediu depusa de RMGC este de 146 milioane dolari

Rovana Plumb: Garantia de mediu depusa de RMGC este de 146 milioane dolari


Garantia de mediu pe care investitorul canadian o va depune, anual, in contul statului roman pentru proiectul de la Rosia Montana este de 146 milioane de dolari, la care se adauga o garantie suplimentara, in caz de accident ecologic, in valoare de 25 milioane dolari, in fiecare an, a declarat, sambata seara, la Antena 3, Rovana Plumb, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice.

'Rolul ministerului in acest proiect de lege /exploatarea de la Rosia Montana, n.r./ a fost sa ne asiguram ca introducem toate standardele de mediu conform tuturor directivelor de mediu europene. Am introdus garantii financiare de mediu, ceea ce nu exista in anii anteriori. Garantia de mediu este de 146 milioane de dolari anual, ea urmand sa fie reintregita ori de cate ori se apeleaza la ea. Aceasta garantie de mediu va intra in vigoare inainte de pornirea proiectului. Acesti bani sunt la dispozitia statului roman si, in plus fata de acesti bani, pentru ca ecologizarea zonei nu se poate face intr-un singur an, mai avem o garantie suplimentara pentru a preveni accidentele de mediu, in valoare de 25 milioane dolari anual. Aceste sume sunt puse la dispozitia statului in fiecare an, pe toata perioada de exploatare (...) Daca investitorul reabiliteaza zona conform contractului, ei isi banii inapoi, dar daca intra in faliment, statul ramane cu banii de garantie', a explicat ministrul Mediului.

Potrivit oficialului, votul personal din Parlament in ceea ce priveste subiectul Rosia Montana va depinde de parerea electoratului din colegiul din care face parte.

'Nu ma dezic de ceea ce am zis in Parlamentul European, dar deindata ce va exista o alta tehnologie, voi fi pentru aceasta. Sunt de acord si sustin principiul de a face exploatari fara cianura, dar suntem obligati sa tinem cont de prevederile legale si standardele europene. Votul meu din Parlament va depinde de modul in care cetatenii m-au trimis in Parlament. Nu votez doar componenta de mediu, ci tot proiectul', a spus Rovana Plumb.

Joi, 12 septembrie a.c., premierul Victor Ponta a precizat ca ministrul Mediului a semnat si a avizat favorabil proiectul privind exploatarea de la Rosia Montana, iar acordul de mediu va fi emis daca legea va fi adoptata in Parlament.

Un proiect de lege care a scos zeci de mii de protestatari in strada

Guvernul a adoptat, in data de 27 august 2013, proiectul de lege referitor la Rosia Montana.

Actul normativ prevede aprobarea unui acord in baza caruia actionarul majoritar al proiectul minier aurifer, Rosia Montana Gold Corporation /RMGC/, va transfera in etape cu titlu gratuit catre actionarul minoritar controlat de statul roman o cota de 5,69% din capitalul social al companiei. Participatia indirecta a statului roman urmeaza sa ajunga, astfel, la 25%. Redeventa miniera aplicabila proiectului minier va fi de 6% (fata de 4% in cazul celorlalte proiecte miniere) cu optiunea statului roman de a solicita plata acesteia in natura.

De asemenea, investitorul se angajeaza sa intreprinda conservarea, amenajarea si revitalizarea patrimoniului cultural, sa asigure protectia mediului si eliminarea poluarii istorice, sa contribuie la dezvoltarea economica si culturala durabila a comunitatii din Rosia Montana.

Textul adoptat de Guvern mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publica si de interes national deosebit, dar si mandatarea unor entitati publice sa aduca la indeplinire unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana.

Conform planului de afaceri al actionarului majoritar, implementarea si desfasurarea exploatarii minereurilor auro-argentifere vor duce la crearea a 2.300 locuri de munca in faza de constructie si 900 locuri de munca in faza de operare.

In 9 si 10 septembrie a.c., senatorii Comisiei juridice si cei ai Comisiei de administratie au dat un vot negativ, in unanimitate, proiectului de lege referitor la Rosia Montana. Ulterior, premierul Victor Ponta a afirmat ca, in cazul in care Parlamentul respinge proiectul de la Rosia Montana, licenta de exploatare nu se va pune in aplicare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1348 ori