Rosia Montana. Minerii 'protesteaza' in justitie impotriva interzicerii reclamelor suspendate de CNA

Joi, 17 Octombrie 2013, ora 11:09
1473 citiri
Rosia Montana. Minerii 'protesteaza' in justitie impotriva interzicerii reclamelor suspendate de CNA
Sursa foto: Ziarulapulum.ro

Sindicatul "Viitorul Mineritului" (SVM) a solicitat, miercuri, Curtii de Apel Bucuresti suspendarea si anularea deciziei Consiliului National al Audiovizualului (CNA) de marti, de oprire de la difuzare a spoturilor de promovare a proiectului minier de la Rosia Montana.

"Oamenii din Rosia Montana au dreptul sa-si faca vocea auzita si, doar pentru ca unora nu le place ce aud, nu inseamna ca nu putem sa ne aparam dreptul la opinie si la munca", se arata intr-un comunicat al sindicatului.

SVM mai spune ca, "in calitate de titular al spoturilor publicitare suspendate", ataca aceasta decizie in instanta "pe baza a cinci argumente esentiale: nu exista o motivare a acestei decizii, in afara enumerarii generale a unor articole de lege pe care este evident ca nu le-am incalcat, luarea unei decizii cu privire la spoturile publicitare in cauza nu era inclusa pe ordinea de zi a sedintei CNA din 15.10.2013, luarea unei decizii cu privire la spoturile publicitare s-a facut cu incalcarea unui elementar drept la aparare al nostru, neavand in niciun fel posibilitatea sa ne exprimam punctul de vedere in respectiva sedinta care a precedat decizia, decizia atacata a fost adoptata cu incalcarea normelor de ordine publica privitoare la procedura de vot, nefiind intrunit un cvorum valabil, si decizia contestata a fost luata in absenta punctului de vedere al Consiliului Roman pentru Publicitate".

CNA a analizat, marti, 11 spoturi de promovare a proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana, difuzate intre 1 septembrie si 6 octombrie la principalele televiziuni nationale, constatand ca acestea incalca legislatia audiovizualului si hotarand oprirea lor de la difuzare.

Pe ce se bazeaza hotararea CNA

Decizia de oprire de la difuzarea pe TV a spoturilor de promovare a proiectului de la Rosia Montana (in forma in care au fost difuzate in perioada 1 septembrie - 6 octombrie) a fost luata de membrii CNA cu opt voturi "pentru" (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Guberat, Viorel Vasile Buda, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea).

Acesti membri ai CNA au considerat ca aceste spoturi au incalcat articolul 29, aliniatul 1, litera f din Legea audiovizualului, potrivit caruia "Comunicarile comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie sa respecte urmatoarele conditii: sa nu stimuleze comportamente daunatoare sanatatii sau sigurantei populatiei".

De asemenea, CNA a considerat ca spoturile respective nu au informat corect publicul, incalcand articolul 93 din Codul de reglementare a continutului audiovizual, potrivit caruia "Comunicarile comerciale audiovizuale trebuie sa respecte, indiferent de forma si de durata, principiile de protectie a minorului, de informare corecta a publicului, de respectare a demnitatii umane, de asigurare a unei concurente loiale".

Totodata, Consiliul a considerat ca spoturile respective au incalcat articolul 104 din Codul de reglementare ale continutului audiovizual, potrivit caruia "Sunt interzise publicitatea si teleshoppingul in care se utilizeaza practici comerciale inselatoare sau practici comerciale agresive".

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#publicitate Rosia Montana, #decizie CNA Rosia Montana, #proces publicitate Rosia Montana, #reclame Rosia Montana , #Stiri Rosia Montana