Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

RMGC mai are nevoie de aproximativ 1,4 miliarde de dolari pentru exploatarea de la Rosia Montana

RMGC mai are nevoie de aproximativ 1,4 miliarde de dolari pentru exploatarea de la Rosia Montana


Pentru implementarea proiectului minier de la Rosia Montana mai este nevoie de aproximativ 1,4 miliarde de dolari, la care se adauga fondul de lucru pe primele luni pana la inceperea obtinerii veniturilor din vanzarea aurului, a declarat, joi, directorul general al companiei Rosia Montana Gold Corporation, Dragos Tanase.

Tanase a fost audiat in cadrul Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului care analizeaza exploatarea miniera de la Rosia Montana.

"Pentru obtinerea integrala a surselor de finantare, proiectul trebuie aprobat. Noi am finantat pana astazi 600 milioane de dolari in dezvoltarea acestui proiect, deci practic toate activitatile propuse, activitatea de explorare geologica, inceperea activitatii de stramutare, proiectarea tehnica, cercetarea arheologica.

Toate aceste lucruri au fost finantate pana astazi din cele 600 milioane de dolari finantate la zi. Pentru implementarea proiectului minier mai este nevoie de aproximativ 1,4 miliarde de dolari, plus fondul de lucru pe primele luni pana la inceperea obtinerii veniturilor din vanzarea aurului. Acesti 1,4 miliarde de dolari se vor finanta in trepte, pe masura ce proiectul este avizat", a spus Tanase.

Potrivit acestuia, in acest moment este prematura finantarea a 1,4 miliarde de dolari, din moment ce compania nu are aprobarile.

"In acordul incheiat cu statul roman, daca ne uitam in acord, din cate imi aduc aminte, cred ca la articolul 11 exista o prevedere prin care noi vom furniza statului roman planul de finantare pentru proiect. Compania a facut pana acum doua planuri de finantare, deci pana acum am angajat de doua ori echipe de finantatori. Un astfel de exercitiu costa foarte multi bani, pentru ca trebuie sa mergi pe pietele internationale, sa angajezi brokeri acreditati pe pietele internationale, brokerii respectivi trebuie sa treaca prin niste proceduri, due diligence tehnic, due diligence juridic, due diligence financiar.

Un astfel de exercitiu de a intocmi un plan de finantare este un exercitiu nu tocmai simplu, costa niste bani si acest exercitiu se va face imediat cum exista certitudinea ca proiectul merge mai departe. Altfel, boardul si Consiliul de Administratie nu ar aproba sa cheltuim din nou sume de bani pentru finantare si pentru acesti bani de due diligence fara a avea certitudinea ca mergem mai departe", a precizat directorul general RMGC.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1448 ori