Protestele fata de proiectul Rosia Montana au continuat in prima duminica din noiembrie

Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 08:43
1656 citiri
Protestele fata de proiectul Rosia Montana au continuat in prima duminica din noiembrie

Peste 1.000 de persoane au participat la marsul din Capitala fata de exploatarea miniera de la Rosia Montana in cea de-a zecea duminica consecutiva de proteste, in timp ce, in tara, alte cateva sute de persoane au cerut respingerea acestui proiect si interzicerea mineritului pe baza de cianuri.

Protestul din Capitala fata de proiectul Rosia Montana s-a incheiat la Universitate, unde aproximativ 100 de persoane au ramas pe trotuarul cu statui, incadrate de un cordon de jandarmi, circulatia nefiind perturbata, scrie Mediafax.

Protestatarii fata de proiectul minier de la Rosia Montana, dar si fata de exploatarea gazelor de sist, in majoritate tineri, s-au adunat, duminica seara, vizavi de Universitate, pe trotuarul cu statui, si au pornit in mars spre Cotroceni, pe carosabil, circulatia fiind blocata.

Peste 1.000 de persoane au manifestat aproximativ 10 minute la Palatul Cotroceni, strigand "Uniti, salvam toata Romania", "Jos hotia", "Demisia" si "Jos Basescu , Ponta si Antonescu".

Protestatarii au mers apoi in complexul Regie si au indemnat studentii sa li se alature, timp de aproape o ora, strigand: "Si voi, si voi, veniti cu noi", "Iesiti din casa, daca va pasa" si "Uniti, salvam Rosia Montana". Studentii au iesit la balcoane, dar au si coborat din camere, cei mai multi limitandu-se la a privi manifestatia.

Reluand marsul, ei au ajuns si la Parlament, unde au fluierat si strigat: "Hotii! Hotii!" si "Demisia".

In Piata Unirii, trei tineri au aprins torte fumigene colorate, unul fiind ridicat de doi ofiteri in civil ai Jandarmeriei si dus intr-o duba, in timp ce ceilalti doi s-au pierdut in multime. Unii protestatari s-au tinut dupa cei doi ofiteri si i-au huiduit pana la duba.

Totodata, au avut loc, pentru scurt timp, si imbranceli intre cativa manifestanti si fortele de ordine, protestatarii din jur strigand "Fara violenta" si reluand in mod pasnic marsul spre Universitate.

Protestatarii au purtat steaguri nationale si pancarte cu mesaje precum: "Cianura si fractura ne alimenteaza ura", "Depontaminati Romania", "Mii de caschete si de bulane. Pazesc la protest. Hotii fura din paduri, vama, Guvern si Parlament!!! Incompetenta sau tradare?", "Opriti genocidul poporului roman" si "Rezistenta civila nu v-arata mila".

Alte cateva sute de persoane au manifestat la Alba Iulia, Cimpeni si Bistra.

La Cimpeni, aproape 250 de persoane s-au adunat in centrul orasului, in fata statuii lui Avram Iancu, scandand lozinci prin care au cerut respingerea proiectului minier de la Rosia Montana.

Participantii la protest au venit atat din Cimpeni, cat si din orasul Abrud si din comunele limitrofe, iar unii dintre ei au avut steaguri tricolore si afise cu Avram Iancu si Horea.

Un protest similar a avut loc, duminica, si la Bistra, o comuna din Muntii Apuseni, unde aproape 200 de persoane au protestat fata de proiectul minier de la Rosia Montana. Protestul a durat aproape doua ore, iar o parte dintre participanti s-au alaturat duminica seara protestatarilor de la Cimpeni.

Si la Alba Iulia peste 50 de persoane au protestat, duminica seara, fata de proiectul minier si au parcurs intr-un mars mai multe strazi din municipiu, fluierand, batand din tobe si din sticle de plastic si scandand "Alba Iulia trezeste-te" si "Uniti salvam Rosia Montana".

#proteste Rosia Montana, #mars Cotroceni Rosia Montana, #proiect minerit Rosia Montana, #proteste gaze sist Romania , #Stiri Rosia Montana