Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rosia Montana. Ce a vrut Guvernul si ce a facut Parlamentul

Rosia Montana. Ce a vrut Guvernul si ce a facut Parlamentul


Dupa audierea ministrilor, a specialistilor si a reprezentantilor societatii civile, membrii Comisiei speciale Rosia Montana au "transformat substantial" proiectul de lege trimis de Guvern. Parlamentarii au introdust opt amendamente, care, practic, schimba legea, dupa cum sustine liderul comisiei, Darius Valcov. De asemenea, acordul cu RMGC a fost exclus.

"Nu mai vorbim despre proiectul Rosia Montana, vorbim despre proiectele privind stimularea exploatarii de zacaminte auro-argentifere, in cadrul unor proiecte miniere de interes public deosebit. Redeventa s-a dus undeva la sase la suta", a declarat Darius Valcov.

Si deputatul PSD Florin Iordache, membru al Comisiei speciale a precizat ca proiectul a fost transformat dintr-o lege cu dedicatie, intr-o lege care vizeaza, in general, exploatarile.

"Am tinut cont de observatiile de la Ministerul Justitiei, proiectul avea aspecte de neconstitutionalitate, se referea la o companie punctual. Acest proiect de lege poate suferi noi modificari in urma dezbaterilor din plen", a declarat Florin Iordache, deputat PSD.

Directorul Rosia Montana Gold Corporation, Dragos Tanase, nu a dorit sa comenteze pe marginea deciziei parlamentarilor, pana la consultarea documentelor, insa a precizat ca proiectul de lege pentru exploatarea de la Rosia Montana continea cadru general.

"In vechiul proiect de lege erau foarte multe clauze generale, nu doar pentru Rosia Montana. Cele specifice erau in favoarea statului roman, precum cresterea redeventei la 6% doar in cazul proiectului RMGC", a declarat Dragos Tanase, directorul RMGC.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1425 ori