Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pocora (PNL): Nu sustinem niciun fel de "derogare cu dedicatie" in alte legi pentru Rosia Montana

Pocora (PNL): Nu sustinem niciun fel de "derogare cu dedicatie" in alte legi pentru Rosia Montana


Purtatorul de cuvant al PNL, Cristina Pocora, a declarat, luni, ca parlamentarii liberali nu vor sustine niciun fel de derogari, introduse in alte legi aflate in Parlament, care sa favorizeze proiectul Rosia Montana, cum ar fi cele propuse in cazul Codului silvic.

Pocora a fost intrebata daca parlamentarii PNL vor sustine amendamentele propuse la Codul silvic si adoptate in unanimitate de Comisia de administratie din Senat, texte care sunt aproape identice cu cele din proiectul Guvernului privind exploatarea de la Rosia Montana.

"PNL nu sustine si nu voteaza proiectul de lege in forma trimisa de Guvern catre Parlament, iar unul dintre argumentele impotriva acestei legi este faptul ca ea institutie o serie de derogari de la legile din Romania in favoarea unei firme. Cu acest lucru nu putem si nu suntem de acord. Daca aceste derogari sunt scoase din proiectul de lege si introduse sub forma de amendamente la legile de baza problema ramane si de asemenea PNL este consecvent si nu sustine astfel de amendamente", a declarat Pocora.

Purtatorul de cuvant a mentionat ca nu este nevoie de legi speciale si de derogari in cazul exploatarilor miniere precum Rosia Montana, motiv pentru care Comisia speciala privind Rosia Montana va trebui sa respinga proiectul Guvernului.

"Parlamentarii sa nu voteze amendamentele care instituie derogari cu dedicatie nici in Legea minelor, nici in Codul silvic, nici in alte legi. Cel mai potrivit este ca in Parlament sa stabilim un cadru general valabil pentru exploatarile miniere din Romania, iar in acest cadru Guvernul sa poarte negocierile", a mai afirmat Pocora.

Modificarile aduse Codului Silvic, cu dedicatie pentru Rosia Montana

Ea a mai sustinut ca proiectul de modificare a Legii minelor aflat in Senat "este cea mai potrivita platforma de dezbatere si amendare", act normativ care trebuie sa reprezinte cadrul general pentru exploatarea miniera.

Comisia de administratie din Senat a aprobat o serie de amendamente la Codul Silvic, fiind propuse introducerea unor prevederi derogatorii pentru exploatarile miniere identice cu cele din proiectul Guvernului privind Rosia Montana, urmand sa fie modificate si alte legi in acelasi sens.

Comisia de administratie a aprobat in unanimitate marti amendamentele propuse de senatorul PSD, Mihai Vifor, secretar al comisiei. Acestea stabilesc derogari de la prevederile Codului Silvic, dar si a altor legi, care sunt identice cu cele stabilite de Guvern in proiectul de lege privind exploatarea de la Rosia Montana transmis Parlamentului.

Astfel, se precizeaza ca "prin exceptie de la prevederile alin. (4) (ale articolului 7 din Codul silvic, n.r.) terenurile forestiere aflate in perimetrul proiectelor miniere declarate de utilitate publica si de interes public deosebit pot fi incluse, dupa caz, in intravilanul unitatilor administrative teritoriale".

De asemenea, al doilea amendament aprobat mentioneaza ca prin exceptie de la prevederile Codului silvic "in vederea implementarii proiectelor miniere, titularii licentelor de exploatare pot dobandi drepturi reale asupra terenurilor aflate in cadrul perimetrelor miniere de interes public deosebit, inclusiv de la formele asociative carora li s-a reconstituit dreptul de proprietate in temeiul Legii 1/2000".

Singura diferenta a amendamentelor adoptat in comisia de administratie din Senat, fata de proiectul de lege transmis de Guvern, este ca sintagma "interes public national deosebit" este inlocuita de sintagma "interes public deosebit".

Amendamentele adoptate in comisia pentru administratie urmeaza sa fie discutate in comisia pentru agricultura din Senat, care va intocmi raportul asupra proiectului de lege.

Seful Comisiei Rosia Montana vrea modificarea Codului Fiscal

De asemenea, presedintele Comisiei Rosia Montana, Darius Valcov, are la nivelul comisiei de administratie din Senat, pe care o conduce, o initiativa legislativa semnata personal pentru modificarea Codului fiscal. Obiectul propunerii legislative nu vizeaza, in forma inregistrata in procesul legislativ, prevederi care ar avea impact asupra proiectului de la Rosia Montana, dar ar urma sa faca obiectul unor amendamente in acest sens, potrivit unor surse parlamentare.

Totodata, un proiect de lege al Guvernului care priveste modificarea Legii minelor a fost intors de la vot la sedinta de plen a Senatului de marti pentru a fi operate o serie de noi corectii.

Solicitarea de retrimitere la comisia de administratie din Senat a venit din partea lui Valcov, in numele grupului PSD, cu termen pentru depunere a raportului pentru 13 noiembrie, la trei zile dupa ce Comisia Rosia Montana isi va finaliza lucrarile conform noului termen.

Solicitarea lui Valcov a fost aprobata cu 101 voturi pentru, 8 impotriva si 6 abtineri.

Totusi, in cadrul dezbaterilor a fost ridicata problema unor modificari ale proiectului Guvernului care ar viza inclusiv proiectul Rosia Montana. La lucrarile plenului, din partea Guvernului, secretarul de stat din ministerul Economiei, Adrian Ciocanea, a precizat ca aceasta idee nu ar fi una "profitabila".

"Punctul nostru de vedere este ca legea asa cum e construita, asa cum a fost acordata in Comisia economica, acceptand toate amendamentele pe care comisia le-a facut, si tinand cont de importanta acestei legi din punct de vedere economic, noi... sigur, punctul nostru de vedere este sa o sustinem in continuare, chiar si astazi. O intarziere a acestei legi, o comasare cu legea respectiva... care priveste Rosia Montana nu este profitabila", preciza Ciocanea.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1546 ori