Plumb apara proiectul Rosia Montana, dar nu ii ofera acordul de mediu

Marti, 24 Septembrie 2013, ora 11:00
1521 citiri
Plumb apara proiectul Rosia Montana, dar nu ii ofera acordul de mediu

Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, a afirmat, marti, in cadrul Comisiei Speciale dedicate exploatarii miniere de la Rosia Montana, ca ministerul de resort nu a dat acordul de mediu si nicio derogare de la legislatia in vigoare pentru acest proiect.

"Ministerul Mediului a actionat ca reprezentant al statului roman si s-a asigurat ca, indiferent de operatorul care va actiona in Romania, mediul sa fie respectat in Romania. Ministerul a respins proiectul vechi si a impus standarde cerute de legislatia europeana. Ministerul Mediului nu a dat acord de mediu si nicio derogare de la legislatia in vigoare, a cerut si a impus conditii si standarde de mediu, astfel incat sa nu existe niciun fel de prejudiciu la nivelul cetatenilor.

Ne-am consultat cu Finlanda si Suedia pe teme similare, cu Comisia Europeana, sa preluam cele mai bune practici. Din punct de vedere tehnic, ministerul a reusit sa impuna garantii de mediu si standarde de mediu la nivel international, iar pozitia noastra este de aparator al statului, al legilor in vigoare si al cetatenilor", a declarat ministrul Mediului.

Potrivit oficialului MMSC, concentratia de cianura a fost redusa pentru proiectul de la Rosia Montana.

"In actuala varianta a proiectului, statul a impus o garantie de mediu dubla fata de ceea ce prevedea vechiul proiect, de la 76 milioane dolari la 146 milioane dolari. De asemenea, am redus concentratia de cianura la o treime din media europeana, care este de 10 ppm. Ne-am asigurat ca investitorul va utiliza cea mai noua tehnologie, astfel incat concentratia sa fie de 3 ppm, una dintre cel mai scazute din Uniunea Europeana.

Transportul cianurii se va face strict controlat in conditii de maxima siguranta. Am impus urmatoarele conditii: indiferent de operatorul care va opera in zona de exploatare de mediu, toate aceste conditii sunt valabile. Poluarea istorica va cadea in sarcina poluatorului. In prezent, statul roman are capabilitatea de a putea monitoriza, controla, conditiile de mediu, dar, din punct de vedere financiar, nu are capacitatea de plati 300 de milioane de euro pentru depoluarea istorica", a explicat Rovana Plumb.

Parlamentarii comisiei speciale pentru Rosia Montana s-au reunit, marti, pentru a discuta despre investitia pe care canadienii de la Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) vor sa o deruleze intr-un proiect de extractie a aurului.

Incepand de miercuri, timp de doua zile, membrii comisiei se vor deplasa la Rosia Montana, unde vor sta de vorba cu reprezentanti ai minerilor, ai companiei Rosia Montana Gold Corporation, ai ONG-urilor si autoritatilor.

Parlamentarii au termen sa incheie raportul cu privire la exploatarea miniera pana pe 20 octombrie, prima camera sesizata fiind Senatul.

La jumatatea lunii septembrie, ministrul Mediului, Rovana Plumb, declara ca valoarea garantiei de mediu pe care investitorul canadian o va depune, anual, in contul statului roman pentru proiectul de la Rosia Montana este de 146 milioane de dolari, la care se adauga o garantie suplimentara, in caz de accident ecologic, in valoare de 25 milioane dolari, in fiecare an.

Guvernul a adoptat, in data de 27 august 2013, proiectul de lege referitor la Rosia Montana.

Actul normativ prevede aprobarea unui acord in baza caruia actionarul majoritar al proiectul minier aurifer, Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), va transfera in etape cu titlu gratuit catre actionarul minoritar controlat de statul roman o cota de 5,69% din capitalul social al companiei. Participatia indirecta a statului roman urmeaza sa ajunga, astfel, la 25%. Redeventa miniera aplicabila proiectului minier va fi de 6% (fata de 4% in cazul celorlalte proiecte miniere) cu optiunea statului roman de a solicita plata acesteia in natura. De asemenea, investitorul se angajeaza sa intreprinda conservarea, amenajarea si revitalizarea patrimoniului cultural, sa asigure protectia mediului si eliminarea poluarii istorice, sa contribuie la dezvoltarea economica si culturala durabila a comunitatii din Rosia Montana.

Textul adoptat de Guvern mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publica si de interes national deosebit, dar si mandatarea unor entitati publice sa aduca la indeplinire unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana.

Conform planului de afaceri al actionarului majoritar, implementarea si desfasurarea exploatarii minereurilor auro-argentifere vor duce la crearea a 2.300 locuri de munca in faza de constructie si 900 locuri de munca in faza de operare.

#Rovana Plumb Rosia Montana, #acord Mediu Rosia Montana, #audieri Parlament Rosia Montana , #Stiri Rosia Montana