Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ONG: Romania poate atrage fonduri UE de 9 ori mai mari decat ce obtine din exploatarea Rosia Montana

ONG: Romania poate atrage fonduri UE de 9 ori mai mari decat ce obtine din exploatarea Rosia Montana


Rosia Montana poate sa atraga fonduri europene in perioada 2014-2020, Romania avand posibilitatea sa obtina de la UE de noua ori mai mult decat suma obtinuta din exploatarea aurului de la Rosia Montana, potrivit ONG-uri si sindicalistilor confederatiei "Cartel Alfa" .

"Pentru ca in perioada 2014-2020 vor fi si mai multi bani, Rosia Montana se poate dezvolta si poate sa atraga fonduri pe agricultura, pe antreprenoriat, pe turism", a declarat, joi, Irina Pop reprezentant al Fundatiei PACT si al Retelei RuralNet, intr-o conferinta sustinuta impreuna cu reprezentantii Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel Alfa" si ActiveWatch pe tema locurilor de munca de la Rosia Montana.

Irina Pop a aratat ca "din fonduri europene, in urmatorii sapte ani, Romania ar putea obtine cam de noua ori mai mult decat toata suma care s-ar putea obtine din exploatarea aurului de la Rosia Montana".

Potrivit Irinei Pop, deciziile privind modul in care urmeaza sa fie alocate fondurile europene din perioada 2014-2020 nu au fost inca luate. "Deciziile privind modul in care se vor aloca acesti bani nu sunt inca luate, ceea ce inseamna ca decizia este acum in mainile Guvernului. Este o decizie politica despre cum vor fi alocati acesti bani", a spus Pop, dupa prezentarea catorva solutii pentru crearea de locuri de munca in Rosia Montana.

Irina Pop a mai aratat ca, in paralel cu atragerea fondurilor europene, "este esential sa se dezvolte infrastructura si serviciile in zona" si, nu in ultimul rand, trebuie investit in capital uman, pentru ca, "in Rosia Montana, a fost o politica de populare in ultima vreme".

Dintre categoriile de proiecte ce ar putea fi implementate pentru cresterea numarului locurilor de munca in Rosia Montana, ca alternativa "sustenabila si durabila" la extragerea aurului, au fost identificate cele privind agricultura montana.

Astfel, a fost prezentat un studiu realizat de o echipa de cercetatori din cadrul Academiei de Studii Economice, care arata faptul ca "exista posibilitati reale de crestere, printr-o organizare mai buna a productiei agricole si prin procesarea produselor".

Reprezentantii ONG-urilor si ai confederatiei sindicale au precizat ca nu sunt "reprezentantii demonstrantilor din Piata Universitatii sau din alte localitati ale tarii" si ca ei vor doar sa ofere o alternativa de dezvoltare a zonei "celor interesati sa gaseasca solutii pentru dezvoltarea economica a Rosiei Montana".

"Nu suntem in calitate de reprezentanti ai demonstrantilor din Piata Universitatii din Bucuresti sau din alte localitati din tara. Am avut initiativa pentru ca vrem sa venim in intampinarea celor interesati sa gaseasca solutii alternative pentru dezvoltarea Rosiei Montana" , a subliniat Mircea Toma, de la ActiveWatch.

El a precizat ca ideea prezentarii unor solutii pentru dezvoltarea zonei a plecat "de la o enervare simpla atunci cand am auzit declaratia facuta de prim-ministrul Victor Ponta, potrivit careia respingerea proiectului de exploatare a aurului de la Rosia Montana va insemna stergerea judetului Alba de pe harta economica a tarii, lucru care, din punctul nostru de vedere, inseamna abdicarea de la misiunea de premier".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1548 ori