Cu cat a "cumparat" RMGC minele romane de la Rosia Montana

Marti, 22 Octombrie 2013, ora 12:09
7416 citiri
Cu cat a "cumparat" RMGC minele romane de la Rosia Montana

Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a oferit Institutului National al Patrimoniului din Romania 70 de milioane de dolari pentru restaurarea unor monumente, cu conditia inceperii proiectului de minerit de la Rosia Montana, se arata intr-un acord semnat de institutia romana si compania miniera in 2011.

INP si RMGC se obligau sa pastreze in regim de confidentialitate termenii si conditiile protocolului.

"Partile inteleg si agreeaza faptul ca angajamentul de finantare asumat de catre RMGC prin prezentul protocol, cu privire la elementele de patrimoniu cultural national, este in mod fundamental corelat cu progresul RMGC in dezvoltarea proiectului in fazele de construire si de exploatare", se mai arata in document.

Prima transa de bani, in valoare de 7 milioane de dolari, trebuia platita in termen de cinci zile de la data semnarii contractului subsecvent, iar cea de-a doua, in valoare, de 3 milioane de dolari - pana la data de 10 decembrie 2011.

Restul contributiei, de 60 de milioane de dolari, urma sa fie platit in opt transe in valoare de cate 7,5 milioane de dolari fiecare, plata primei transe urmand sa se faca "in termen de 30 de zile de la data incheierii in mod valabil si a emiterii in favoarea RMGC a ultimei autorizatii de construire ulterior careia si prin implementarea careia etapa de construire a proiectului este finalizata astfel incat sa poata incepe faza exploatarii".

Documentul a fost obtinut in justitie

Protocolul a fost obtinut de ActiveWatch si Asociatia pentru Monitorizarea Justitiei, prin executare silita, dupa ce, printr-o sentinta din 25 martie 2013, Tribunalul Bucuresti a obligat INP sa faca public acest document, solicitat de cele doua ONG-uri.

In 14 iulie 2011, Ministerul Culturii anunta ca Directia Judeteana pentru Cultura Alba a emis, in aceeasi zi, certificatul de descarcare de sarcina arheologica pentru o parte din masivul Carnic, dupa aprobarea raportului de cercetare arheologica preventiva "Masivul Carnic, Rosia Montana, Romania - proiectul minier Rosia Montana".

"Acesta este primul pas necesar in procesul de a asigura salvarea, conservarea si valorificarea mostenirii arheologice si arhitectonice de la Rosia Montana", se spunea in comunicatul ministerului, in care era mentionat si un plan in acest sens initiat de ministrul de resort de atunci, Kelemen Hunor.

Planul avea ca obiectiv salvarea si punerea in valoare a 80% dintre valorile arheologice si arhitectonice din regiune, prin alocarea de catre RMGC a 70 de milioane de dolari.

Reactia autoritatilor

Documentul a fost semnat, din partea INP, de fostul director Josef Kovacs.

Potrivit unui comunicat emis luni de INP, "protocolul semnat in 2011, pe perioada mandatului conducerii numite de Emil Boc, este un document ilegal si ilegitim care arata maniera abuziva a fostei guvernari PDL de a trata subiectul Rosia Montana. Mai mult, documentul este lovit de nulitate intrucat a fost semnat de o persoana ce nu avea dreptul de a angaja institutia in semnarea unui astfel de document".

Directorul actual al INP, Alexandru Muraru, citat in comunicat, spune ca, de la numirea sa, in aprilie 2013, l-a destituit pe "juristul care a vizat din punct de vedere al legalitatii un asemenea document si care a blocat timp de doi ani publicarea acestui protocol".

"Voi demara procedurile legale impotriva celor ce au implicat INP intr-o situatie ilegala. INP este o institutie respectabila, care isi indeplineste misiunea fundamentala de salvgardare a patrimoniului national", a mai declarat Alexandru Muraru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Rosia Montana patrimoniu cultural, #acord RMGC Institutul Patrimoniului, #finantari RMGC stat roman , #Stiri Rosia Montana