Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Antonescu propune un pact al fortelor politice in privinta criteriilor de exploatare a resurselor

Antonescu propune un pact al fortelor politice in privinta criteriilor de exploatare a resurselor


Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, la emisiunea "Dupa 20 de ani", ca va propune un pact al tuturor fortelor politice in privinta criteriilor de exploatare a resurselor prin intermediul unor actori economici.

"Pornind de la ce s-a intamplat cu Rosia Montana si pornind de la ideea ca, chiar daca noi votam impotriva acestui proiect, nu respingem deloc ideea, nu avem o pozitie inchisa sau refractara la ideea exploatarii rezonabile si convenabile a unor resurse, eu am chiar un proiect, o sa-l pun foarte curand in discutie, sa-l propun nu doar partenerilor din USL si celorlalte forte politice (...) a unui pact, a unui document, a unui set de criterii de integritate si responsabilitate in legatura cu industria extractiva sau cu exploatarea resurselor in general", a spus Antonescu la Pro TV.

El a mentionat ca in functie de acest document ar trebui sa se deruleze eventualele
proiecte in domeniul exploatarii resurselor.

Liderul PNL a sustinut o serie de principii care ar trebui sa faca obiectul pactului, respectiv cel al transparentei si reducerea la minimum a clauzelor de confidentialitate, principiul responsabilitatii, care trebuie sa aiba in vedere monitorizarea de catre institutiile statului a investitiilor si exploatarilor, precum si principiul sustenabilitatii.

"Este un angajament public pe care partile si-l asuma si il respecta sau nu. (...) Daca el ar intra in constiinta publica, asumat de actorii politici, unii azi la putere, maine in opozitie, altii invers ... sigur ca atunci cand s-ar veni cu un proiect el ar fi confruntat cu elementele fundamentale si cu criteriile mentionate", a sustinut liderul PNL.

Cum este vazut proiectul Rosia Montana

Antonescu a fost intrebat daca, din punctul sau de vedere, proiectul de lege privind exploatarea de la Rosia Montana este un esec al Guvernului.

"Din punct de vedere al abordarii unitare, cum ar fi fost normal, de catre USL, este un esec ... nu atat de grav, e un accident. In orice caz, daca noi in chip firesc ne-am propus ca toate proiectele Guvernului sa vina dintr-o consultare si dintr-o asumare, dintr-o sustinere a intregii Uniuni, nu e cazul", a raspuns Antonescu.

El fost intrebat care sunt suspiciunile in cazul proiectului Rosia Montana, liderul PNL sustinand ca in primul rand a fost vorba de lipsa de transparenta.

"Chiar daca lucrurile ar fi putut fi facute altfel, nu cred ca actualul Guvern poarta vina majora in aceasta privinta. Se discuta de ani de zile, se acorda licente, se prelungesc niste termene, (...) se investesc niste bani, se cumpara si se vand actiuni pe bursa, in general, iar in societatea romaneasca s-au stiut prea putine lucruri clare despre acest proiect", a precizat Antonescu.

De asemenea, el a mentionat ca nu poate fi de acord cu campania "ecologista, anticorporatista, anticapitalista din pacate" care sustine ideea de a nu se mai deschide exploatari in domeniul resurselor minerale. Antonescu a precizat ca, in situatia in care proiectul de lege privind Rosia Montana va fi respins de Parlament, acest lucru nu exclude modificarea documentului astfel incat sa poata fi acceptat.

Liderul PNL a fost intrebat cum se pozitioneaza in cazul gazelor de sist, acesta raspunzand ca este vorba de un subiect care nu trebuie amestecat cu Rosia Montana.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 991 ori
Citeste mai multe desprerosia montana Pact USL exploatare resurse