Ponta, intrebat daca are temeri privind despagubiri cerute de Gabriel Resources: Sigur ca am

Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 16:36
1249 citiri
Ponta, intrebat daca are temeri privind despagubiri cerute de Gabriel Resources: Sigur ca am

Premierul Victor Ponta a fost intrebat, luni, daca are temeri in privinta despagubirilor pe care Gabriel Resources ar putea sa le solicite ca urmare a nerealizarii exploatarii de la Rosia Montana, el raspunzand: "Sigur ca am temeri (...) Cum sa nu am temeri?".

Intrebat daca vor mai aparea acele despagubiri solicitate de Gabriel Resources in urma nerealizarii exploatarii de la Rosia Montana, Ponta a raspuns: "Si ce vreti? Sa vorbesc eu in numele unei companii? Vorbiti dumneavoastra, eu nu vorbesc in numele companiilor".

Intrebat daca mai are acele temeri legate de despagubiri, despre care a vorbit in urma cu cateva luni, Ponta a raspuns: "Avand in vedere ca si in 2014 tot platesc despagubiri la tot felul de lucruri, la procese, la retrocedari... Sigur ca am temeri cand vad cat din bugetul Romaniei se duce pe procese pierdute. Cum sa nu am temeri?".

Premierul Victor Ponta declara, la inceputul lunii septembrie, ca Executivul a aprobat proiectul privind Rosia Montana si l-a transmis Parlamentului pentru ca astfel Guvernul nu mai poate fi dat in judecata de catre Gold Corporation, care ar putea cere despagubiri de "nu stiu cate miliarde" pentru ca nu s-a facut nimic.

"Eram obligat, conform legii, si incerc sa explic celor care vor sa ma auda, ca in conformitate cu legea actuala trebuia sa dau aviz si sa porneasca Proiectul Rosia Montana. Ei au indeplinit toate conditiile cerute de lege. Tocmai pentru ca am considerat ca nu e bine sa fac acest lucru, am trimis legea in Parlament ca sa fie o dezbatere reala. Asta e situatia si din acest motiv daca nu faceam absolut nimic urma sa platesc nu stiu cate miliarde despagubiri firmei respective. Eu nu vreau sa platesc din banii dumneavoastra, din banii contribuabilului, despagubiri pentru niste contracte incheiate din 1998 incoace. Eu vreau sa existe o decizie a Parlamentului", a spus Ponta.

Ulterior, premierul declara ca in cazul proiectului Rosia Montana a dorit ca Guvernul sa nu aiba o raspundere asupra acestuia, pentru a nu plati despagubiri, insa a precizat ca "in mod sigur" compania canadiana va intenta un proces si cel mai probabil se vor plati despagubiri.

Ponta a fost intrebat care este ordinul de marime al eventualelor despagubiri pentru proiectul Rosia Montana.

"Ordinul este legat de faptul ca cei de la Rosia Montana, ma rog, compania, din 1998, dar mai ales din 2005, de cand a venit Traian Basescu presedinte, au avut asigurari ferme din partea presedintelui ca proiectul se va face, si, sigur, exista contracte, exista avize, acum, daca nu se face, in mod cert vor cere despagubiri. Cat vor cere si ce se va intampla nu stiu sa va spun. In mod sigur insa nu va exista raspunderea Guvernului si eu trebuia sa am grija sa nu existe o raspundere a Guvernului, pentru ca pana la urma Guvernul de unde da bani? Tot din banii cetatenilor romani, nu?", a afirmat Ponta.

El mentiona ca suma pe care o vehiculase la un moment dat, de 2 miliarde de lei, era o "evaluare" a notificarilor pe care Guvernul le-a primit si pe care fostul premier Emil Boc le-ar fi "ascuns prin sertare ca un las", dar si notificari primite ulterior.

Si ministrul Dan Sova declara, in 12 septembrie, ca, in cazul in care proiectul Rosia Montana nu va fi adoptat, Gold Corporation poate emite pretentii la despagubiri de 2 miliarde de dolari, care inseamna 550 milioane dolari cheltuieli pe investitii realizate si 1,5 miliarde profitul estimat.

#rosia montana, #gabriel resources, #despagubiri Gabriel Resources , #Gabriel Resources

Curs valutar

1 EUR = 4.9763 RON

-0.0005

1 USD = 4.7792 RON

0.0183
  1. Un economist cunoscut, fost director de bancă, avertizează că începe criza similară cu cea din 2008. Care vor fi sectoarele cele mai afectate: "Am un deja vu"
  2. 900.000 de români loviți într-o țară vestică: Cea mai mare criză din ultimii 80 de ani, valuri de concedieri
  3. Ministrul Finanțelor, după avertismentul din SUA privind economia României: ”Un semnal cât se poate de clar”
  4. Acum este evident pentru toată lumea că România este în faliment, susține Florin Cîțu. Ce instituții sunt vinovate de acest "genocid economic"
  5. Proprietarii de autoturisme vechi primesc bani de la stat. Cât ar putea încasa în 2025
  6. Anunț neașteptat: Bulgaria a abandonat planul de aderare la moneda euro, din 2026
  7. Sentința unui fost șef de bancă despre raportul care critică finanțele României. „Am zis că trăim mai bine ca în Viena, dar doar am mâncat și băut pe datorie”
  8. O firmă din China își închide fabrica din România și concediază aproape 500 de oameni. Chinezii începuseră producția de doar trei ani, cu ajutor financiar de la statul român
  9. Milioane de români primesc facturi la energie pe minus sau zero. Care este încurcătura și când vor veni cele la zi
  10. Ordonanța "trenuleț" nu se abrogă, se interpretează. Concluzia discuțiilor dintre Guvern și sindicaliști