Tarifele RomTelecom dictate de inflatie

Luni, 25 Septembrie 2006, ora 14:24
784 citiri

Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) a inceput, luni, consultarea publica pentru un proiect de decizie prin care viitoarele modificari de tarife pentru servicii cu amanuntul operate de RomTelecom, vor fi legate de rata inflatiei.Operatorul de telefonie fixa va trebuie sa solicite acordul institutiei pentru toate schimbarile de tarife pe pietele unde compania are o putere semnificativa, nu doar lista existenta de servicii pentru care ANRC trebuie sa-si dea acordul, precizeaza un comunicat al institutiei.

Impreuna cu noua formula de control al tarifelor, care ia in consideratie rata inflatiei si productivitatea angajatilor companiei, ANRC a stabilit si un set de limitari privind cresterea tarifelor pentru serviciile ale caror preturi sunt in prezent mai mari decat costurile, precum sprivind reducerea tarifelor pentru serviciile ale caror preturi sunt in prezent sub costuri.

Astfel, RomTelecom va supune aprobarii ANRC orice reducere a tarifelor pentru abonamente si apeluri pentru acces special la Internet, precum si orice crestere a tarifelor pentru apeluri locale, nationale, internationale si cele catre retelele de telefonie mobila.

Potrivit proiectului de decizie, RomTelecom va avea obligatia de a notifica ANRC orice modificare a tarifelor serviciilor furnizate si de a transmite toate documentele justificative necesare in vederea dovedirii respectarii formulei de control si a necesitatii modificarii tarifelor practicate.

De asemenea, pentru a preveni un comportament anticoncurential, RomTelecom va trebui sa obtina acordul ANRC de fiecare data cand vor fi introduse noi pachete de servicii sau scheme de reducere a tarifelor.

Desi numarul de linii telefonice operate de RomTelecom s-a micsorat cu aproape 10% la finele lunii iunie, ajungand la 3,77 milioane de la 4,18 milioane la mijlocul anului trecut, fostul monopol de stat, detinut acum in proportie de 54% de grupul elen OTE, ramane cel mai mare jucator pe piata de telefonie fixa, cu o cota estimata la 90% la finele anului 2005.

Verificarea respectarii formulei de control se va realizea de catre Autoritatea Nationala anual, pe baza situatiilor financiare separate intocmite de Romtelecom pentru anul avut in vedere, se arata in acelasi comunicat.

Proiectul va fi supus consultarii publice pe pagina de Internet a institutiei pana la 26 octombrie, urmand ca forma finala a deciziei sa fie aplicata de la data de 1 ianuarie 2007 pana la 31 decembrie 2009.

NewsIn