Romtelecom, venituri mai mici cu 11,1% in T2

Joi, 05 August 2010, ora 12:07
1406 citiri
Romtelecom, venituri mai mici cu 11,1% in T2

Veniturile operationale ale Romtelecom au scazut cu 11,1% in trimestrul al doilea fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 178,7 milioane euro, iar profitul EBITDA s-a redus cu 59,7%, la 24,4 milioane euro, din cauza conditiilor economice dificile, a anuntat joi grupul elen OTE, precizeaza Mediafax.

Compania a mai avut insa venituri suplimentare de 10 milioane euro din alte surse decat operatiunile de telecomunicatii, cum ar fi din chirii sau penalitati, astfel ca scaderea incasarilor totale ale Romtelecom a fost de aproximativ 9% in trimestrul al doilea fata de aceeasi perioada a anului trecut, au precizat pentru MEDIAFAX reprezentantii companiei.

Romtelecom a avut, in perioada aprilie-iunie 2009, venituri operationale de 201,1 milioane euro si un profit EBITDA (inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare) de 60,6 milioane euro.

Grupul OTE, detinut in proportie de 30% de Deutsche Telekom, a modificat standardele de raportare financiara pentru a se alinia metodologiei grupului german.

In pofida dificultatilor economice, numarul abonamentelor clientilor la serviciile Romtelecom a urcat la 4,5 milioane, cresterile inregistrate pe internet in banda larga si servicii de televiziune amortizand scaderea consemnata pe telefonie fixa, potrivit companiei romanesti.

"Rezultatele financiare pentru al doilea trimestru sunt influentate de atitudinea tot mai precauta a clientilor, datorata dificultatilor economice cu care se confrunta.

In aceste conditii, am inregistrat totusi o crestere a numarului total de abonamente pana la aproximativ 4,5 milioane, rezultat combinat al cresterii numarului clientilor de televiziune cu 19,8% fata de trimestrul al doilea din 2009 si a conexiunilor de internet in banda larga cu 21,5% in aceeasi perioada, precum si al reducerii cu 7,5% a numarului de linii fixe", a declarat directorul general al Romtelecom, Yorgos Ioannidis, intr-nu comunicat remis joi MEDIAFAX.

Marja de profit a companiei, calculata ca EBITDA raportat la veniturile operationale, a scazut la 13,7% in trimestrul al doilea, de la 30,1% in aceeasi perioada a anului trecut.

Romtelecom a cheltuit 16,6 milioane euro pe pachete compensatorii acordate celor 645 de angajati care au parasit compania in trimestrul al doilea, a afirmat Ioannidis.

Potrivit raportului OTE, numarul liniilor fixe a scazut de la 2,865 milioane la 2,663 milioane, in timp ce numarul clientilor pe date mobile si broadband a urcat de la 724.985 la 881.218. Totodata, baza de abonati pe televiziune (DTH si IPTV) a urcat de la 779.827 la 934.082.

Rezultatul operational (EBIT - inainte de dobanzi si taxe) al operatorului s-a constituit intr-o pierdere de 41,5 milioane euro, fata de un minus de 1,5 milioane euro in trimestrul al doilea al anului trecut.

"Conditiile economice din Romania s-au deteriorat in continuare in prima jumatatea a anului, rata somajului crescand cu trei puncte procentuale, la 8,1%, si afectand negativ comportamentul consumatorilor.

In timp ce leul a manifestat rezistenta in aceasta perioada, masuri drastice de austeritate au fost luate cu spijinul FMI, inclusiv o taiere salariala de 25% pentru majoritatea sectorului public si o crestere de cinci puncte a TVA incepand din iulie 2010. Ne asteptam ca aceste masuri sa afecteze in continuare consumul din Romania", se arata in raportul OTE.

Ioannidis a mai aratat, in comentariile privind rezultatele Romtelecom, ca cheltuielile operationale inainte de depreciere si amortizare au crescut cu 11,8% in trimestrul al doilea fata de aceeasi perioada a anului trecut, din cauza costurilor cu pachetele compensatorii, directorul general al companiei notand ca alti 127 de angajati si-au exprimat dorinta de a pleca pana la finaul lunii septembrie.

"Compania va continua sa se concentreze pe reducerea si mentinerea sub strict control a costurilor in lunile care urmeaza", a adaugat seful Romtelecom.

In ceea ce priveste prima jumatatea a acestui an, Romtelecom a inregistrat venituri operationale de 365,3 milioane euro, in scadere cu 7,9% fata de nivelul de 396,8 milioane euro din aceeasi perioada a anului trecut. Compania a avut totodata incasari de 18,2 milioane euro din alte surse.

Profitul EBITDA a coborat in primul semestru cu 38%, de la 134,9 milioane euro la 83,7 milioane euro, iar costurile cu pachetele compensatorii destinate angajatilor care au parasit compania s-au ridicat la 20,3 milioane euro, se arata in raportul OTE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#romtelecom, #venituri, #profit , #stiri Romtelecom