Romtelecom isi face televiziune prin internet

Marti, 17 Februarie 2009, ora 10:19
4530 citiri
Romtelecom isi face televiziune prin internet

Romtelecom va incepe in acest an sa furnizeze servicii de televiziune prin Internet (IPTV), dupa ce va selecta furnizorul de echipamente pentru acest proiect, a declarat, ieri, directorul de relatii publice al Romtelecom, Cristina Popescu.

 

"Ne apropiem de faza finala cu licitatia pentru selectarea furnizorului de echipamente pentru proiectul IPTV. Solutia spre care ne orientam trebuie sa asigure standarde inalte de calitate, cele mai avansate caracteristici pentru un asemenea proiect si sa poata fi implementata la scara mica sau mare", a mentionat Popescu, pentru Mediafax.

Reprezentantul Romtelecom a adaugat ca serviciile IPTV se afla in perioada de testare si vor fi disponibile in unele dintre marile orase ale Romaniei, care vor fi anuntate ulterior.

Televiziunea IP permite vizualizarea unui numar mai mare de canale TV decat cele receptionate prin cablu TV (CATV) sau antene satelit (DTH), o calitate a imaginii si a sunetului superioare si accesarea unor functii precum vizualizarea in reluare a programelor TV din ultimele 24 de ore, ghid electronic al programelor, posibilitatea de a accesa jocuri online sau de a comanda vizualizarea unor anumite filme sau emisiuni TV contra unei taxe (Video on Demand).

Calitatea audio-video a serviciilor IPTV este dependenta de viteza de transfer a datelor, un program cu sunet de inalta definitie si sunet Dolby Digital neputand fi accesat, spre exemplu, printr-o conexiune prin telefonul fix, ci printr-o conexiune prin fibra optica sau alte tehnologii broadband. Pentru a vizualiza pe televizor programele disponibile prin IPTV utilizatorii au nevoie si de un decodor, la fel ca in cazul antenelor prin satelit.

Pe piata locala, singurul operator care furnizeaza servicii de televiziune IPTV este iNES Group, care a intrat pe acest segment la finele anului 2006. Potrivit datelor Autoritatii Nationale pentru Comunicatii, iNES Group avea 280 de clienti la finele lunii iunie 2008.

Romtelecom este cel mai mare operator local de telefonie fixa, cu un portofoliu de circa trei milioane de abonati la finele lunii septembrie 2008. Compania  este controlata de grupul elen OTE, care detine 54,01% din actiunile operatorului, restul titlurilor revenind statului roman.

#broadband, #ines, #internet, #iptv, #romtelecom, #televiziune , #stiri Romtelecom