RomTelecom: Comparatiile prezentate de Vodafone sunt irelevante

Joi, 26 Octombrie 2006, ora 04:07
1085 citiri

Pozitia exprimata miercuri de Vodafone Romania este o incercare de abatere a atentiei de la faptul ca ANRC revine asupra deciziei de reducere a tarifelor de interconectare cu operatorii de telefonie mobila Vodafone si Orange, luata in urma cu aproximativ trei luni, iar comparatia cu situatia din UE este irelevanta, considera Romtelecom."Comparatia cu tarifele practicate in Uniunea Europeana era relevanta numai pentru perioada 2003-2006, incepand din 2006 fiind necesara o fundamentare a acestor tarife pe costurile efective inregistrate de operatori, pentru care Romtelecom a furnizat datele necesare, iar cei doi operatori de telefonie mobila nu" , a declarat, intr-un comunicat, directorul juridic si de relatii publice al RomTelecom, Catalin Dima.

Potrivit Vodafone, tarifele de interconectare pentru operatorii de telefonie fixa sunt de doua ori mai mari fata de media europeana (tariful Romtelecom este de 2,27 eurocenti, fata de 1 eurocent, media europeana), in timp ce, in cazul operatorilor mobili, tarifele sunt de aproape doua ori mai mici.

Reprezentantul RomTelecom este de parere ca ANRC se descalifica iremediabil acceptand acum un argument pe care l-a respins in urma cu trei luni, motivul invocat atunci de Autoritate fiind ca "raportarea la o medie europeana relativ eterogena si volatila nu poate fi considerata un punct de referinta in orientarea pe costuri a tarifelor de interconectare in Romania".

Explicatia data atunci de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) a fost una corecta, tinand cont ca in nici o alta tara din Europa nu exista doi operatori de telefonie mobila care sa aiba fiecare de doua ori mai multi clienti decat fostul monopol de telefonie fixa si care sa se bucure de atata suport din partea autoritatii de reglementare in conditii de duopol pe piata, potrivit lui Dima.

"ANRC are obligatia legala sa fie impartiala fata de toti operatorii si consideram absolut scandaloasa diferenta de tratament deja aplicat de ANRC intre Romtelecom (ale carei tarife de interconectare au fost reduse de la 1.01.2006, in doua trepte, pe parcursul unui singur an de zile), respectiv fata de cei doi operatori de telefonie mobila, ale caror tarife au fost reduse mai tarziu, respectiv de la 1.09.2006 si in patru trepte, pe parcursul a doi ani si patru luni" a mai spus directorul juridic al RomTelecom.

Potrivit companiei, in afara de impartialitatea pe care ANRC ar trebui sa o demonstreze, prin recenta decizie de a amana reducerea tarifelor de interconectare cu operatorii mobili se creeaza un precedent care va face ca de acum incolo orice decizie a ANRC sa poata fi revizuita ca urmare a unor presiuni.

"Cat despre efectele asupra clientilor, in 2006 decalajul privind tarifele de interconectare a fost de 9 luni in defavoarea Romtelecom. Consecinta a fost ca Romtelecom si clientii sai au platit catre mobili peste 3,5 milioane euro mai mult decat daca tarifele s-ar fi redus de la 1 ianuarie 2006, asa cum se prevazuse initial", a spus Dima.

Acesta a adaugat ca, daca pasul urmator de reducere a tarifelor de interconectare la mobili, prevazut pentru 2007 s-ar amana, Romtelecom si clientii sai ar pierde, de asemenea, sume considerabile.

A doua etapa de reducere a tarifelor de interconectare a altor operatori la retelele Orange Romania si Vodafone Romania, programata pentru 1 ianuarie 2007, ar putea fi amanata, potrivit unui proiect de decizie al ANRC.

Potrivit unei decizii anuntate la 10 iulie de ANRC, companiile Vodafone Romania si Orange Romania sunt obligate sa reduca tarifele de interconectare, in perioada septembrie 2006-ianuarie 2009, cu cate 11,3% in patru etape, la 0,0503 euro/minut.

Prima diminuare a tarifelor de interconectare a avut loc la 1 septembrie si, conform deciziei ANRC, ar fi fost urmata de alte reduceri la 1 ianuarie 2007, 1 ianuarie 2008 si 1 ianuarie 2009.

Tariful de interconectare reprezinta suma platita de o companie pentru ca proprii abonatii sa apeleze clientii Vodafone Romania si Orange Romania.

Mediafax