Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romtelecom a investit in ultimii trei ani peste 300 milioane euro in dezvoltare

Romtelecom a investit in ultimii trei ani peste 300 milioane euro in dezvoltare

Operatorul de telecomunicatii Romtelecom a investit in ultimii trei ani peste 300 milioane euro, la nivel national, intr-o infrastructura noua pentru reteaua de acces si de transport, dar si pentru introducerea noilor tehnologii.'Impreuna cu Cisco, furnizorul mondial in domeniu, a fost creata o noua retea destinata serviciilor de date, care se bazeaza pe protocol IP MPLS (Internet Protocol/MultiProtocol Label Switching). Toate aceste modernizari erau necesare pentru a face posibila lansarea noilor servicii de date si a celor bazate pe tehnologia ADSL', a declarat, pentru Rompres, Vasile Voicu, director executiv adjunct operatiuni in Romtelecom.

Acesta a precizat ca momentul liberalizarii pietei de telecomunicatii, in 2003, a reprezentat cel mai important stimul pe care il cunoscuse compania pana la acel moment si a coincis cu demararea unui plan de transformare pentru companie.

Anul trecut, Romtelecom a finalizat lucrarile de modernizare a infrastructurii retelei de telecomunicatii si de instalare de echipamente de ultima generatie in Bucuresti, care au necesitat investitii de aproximativ 25 milioane euro. 'Finalizarea acestor investitii a permis cresterea calitatii serviciilor oferite de Romtelecom si furnizarea de noi servicii', a spus Voicu.

De asemenea, Romtelecom a implementat si un nou sistem de facturare, mai simplu. 'Implementarea acestui nou sistem a fost urmat de lansarea de noi produse pentru serviciile de voce, de la optiunile de tip ?numere favorite' pana la pachete integrate de voce si Internet', a explicat directorul Romtelecom.

Tot in 2005, Romtelecom s-a lansat pe piata de internet cu servicii si produse bazate pe tehnologia ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line), in prezent numarand 70.000 de conexiuni ADSL contractate. 'Furnizam in acest moment ADSL de cea mai buna calitate in toate marile orase din Romania si intentionam sa acoperim o parte din zonele rurale, pana la sfarsitul acestui an', a subliniat Vasile Voicu.

Anul acesta, operatorul de telecomunicatii a lansat cel mai mare si mai sigur centre de gazduire de date din Romania, Cyber Host, conform ultimelor standarde internationale intrand pe piata produselor IT de elita. 'In plus Romtelecom si-a anuntat intentia de a furniza televiziune prin satelit, la inceputul anului 2007', a spus Voicu. Hotararea de realizare a acestui proiect pe piata romaneasca a fost luata in vara acestui an, in viitorul apropiat, urmand a se concentra tot mai mult pe furnizarea de continut, iar brandul companiei va insemna din ce in ce mai mult un brand de multi-servicii si chiar de multi-tehnologii.

Avantajul solutiei prin satelit aleasa de Romtelecom este reprezentanta de disponibilitatea imediata la nivel national, fara sa necesite cablarea cladirilor ca la retele CATV.

Conform rapoartelor oficiale, din cei 3,7 milioane abonati circa 2,4 milioane sunt detinuti de UPC si RCS/RDS. Intrarea unui alt competitor de talia celor doi pe piata ar putea crea o competitie reala pe piata. Consiliul Concurentei a inceput in 2006 o investigatie pe piata serviciilor CATV, cei doi operatori fiind suspectati de intelegeri amiabile privind impartirea pietei.

Satelitul este platforma de televiziune digitala dominanta in Europa de Vest, cu 25 milioane de gospodarii la sfarsitul lui 2004, conform cifrelor publicate de Strategy Analytics pe baza unui sondaj in randul a 70 de operatori de televiziune digitala din 16 tari. Dominatia satelitului va fi intarita de aparitia noilor servicii HDTV (High Definition TV).

Pe piata locala a televiziunii prin satelit (DTH - Direct To Home) activeaza companiile RCS&RDS, cu serviciul DigiTV (lansat in decembrie 2004), Digital Cable System (serviciul Max TV, disponibil din iunie 2005), DTH Television Group (serviciul Boom TV, lansat aprilie 2006) si Focus Sat Romania, care a intrat pe acest segment de piata in noiembrie 2004. Ulterior, Focus Sat Romania a fost achizitionata de operatorul de cablu TV UPC Romania, in iunie 2005.

Potrivit raportului publicat de grupul elen de telecomunicatii OTE, actionarul majoritar al Romtelecom, diminuarea numarului de linii telefonice detinute de operatorul Romtelecom cu aproape 10 procente si reducerea traficului pe segmentul abonatilor persoane fizice si juridice, in urma intensificarii concurentei din partea operatorilor de telefonie mobila si de cablu CATV, au contribuit la reducerea veniturilor Romtelecom cu 5,9 la suta in prima jumatate a acestui an, fata de perioada similara din 2005, pana la un nivel 440 milioane euro. De asemenea, si profitul net s-a diminuat cu 75,6 la suta, la 14,6 milioane euro, in urma pierderilor din al doilea trimestru.

Numarul liniilor fixe detinute de Romtelecom, la sfarsitul lunii iunie 2006, era de 3,770 milioane, in scadere cu 9,99 la suta fata de perioada similara din 2005, cand erau 4,185 milioane. La finele lui 2005, Romtelecom mai avea 3,9 milioane abonati.

Numarul total al utilizatorilor de servicii de telefonie fixa depasea, la sfarsitul anului trecut, 4,39 milioane, in acesta piata fiind activi 74 de furnizori alternativi a caror cota de piata era de aproximativ 10 la suta. Datele autoritatii de reglementare arata ca la finele anului 2005 acestia detineau circa 10 la suta din piata telefoniei fixe, adica aproximativ 462.000 de abonati.

Rompres

directNews.ro - Topul blogurilor

Recomandari 3 Octombrie 2006

1.Probleme de credibilitate a datelor despre internet in SUA

A propos de IAB Romania, de viitoarea monitorizare BRAT, si de eternele probleme de intelegere pe care le-au avut mai multi utilizatori ai serviciului Trafic.ro, astazi am citit o extraordinara scrisoare deschisa adresata de Magid Abraham, CEO comScore Networks, industriei de media.

2.Parisul alb

Salonul Auto de la Paris a fost dominat de culoarea alba. A fost un salon unde fiecare constructor a avut in stand cel putin o masina vopsita in alb. Deci, Mondial de l"Automobile a lansat un nou trend. Albul este noua culoare trendy. Pana nu de mult, albul era culoarea asociata cu automobilele utilitare si masinile de firma. Astazi este culoarea obligatorie pentru o masina scumpa si nu numai.

3.Importanta imaginii publice

...cine n-are imagine publica... sa-si cumpere! Exista oameni care se nasc constienti ca vor ajunge departe. Ei constientizeaza importanta propriei lor persoane si stiu cum sa-si puna in valoare personalitatea si calitatile. Aceste persone stiu sa-si construiasca cel mai bine o imagine publica.

4.SUA=o noua China

Pana in decembrie 2008, un zid de 1200 de km va fi construit de americani in zona granitei cu Mexicul, acolo unde au fost arestati cel putin 1 milion de imigranti ilegali. Desi suma alocata initial este de 1,2 miliarde de dolari, expertii ...

5."Domnul 200%" a plecat

Dragos Stanca, seful diviziei de ziare si reviste a MediaPro, si-a anuntat astazi colegii printr-un mail ca pleaca din companie. Stanca, 32 de ani, era in al treilea an de cind conducea compania care editeaza peste 20 de titluri, cele mai cunoscute fiind Ziarul Financiar, Business Magazin, ProTV Magazin, Playboy si setul de ziare locale. El era numit de subordonati drept "Seful 200%" pentru ca, din 2004 si pina azi, cifra de afaceri a companiei s-a dublat, ajungind dupa unele surse la...

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1145 ori