Romania ocupa locul 41 in clasamentul privind Sistemele de Management al Securitatii Informatiilor

Joi, 01 Martie 2007, ora 06:32
697 citiri

Romania a urcat, in luna februarie, cu 23 de pozitii in clasamentul international privind numarul de companii care detin cea mai inalta certificare a Sistemelor de Management al Securitatii Informatiilor (SMSI) - ocupand in prezent locul 41 pe plan mondial.

Information Security Management Systems International User Group (ISMS IUG) este organismul international care inregistreaza companiile certificate de catre organizatii acreditate pe plan mondial privind implementarea sistemului de management al securitatii informatiilor. Pana in prezent, doar trei dintre companiile romanesti au fost inscrise in Registrul International al companiilor cu cea mai inalta certificare in ceea ce priveste securitatea informatiilor, respectiv ISO/IEC 27001:2005- Mobifone (Vodafone), Romtelecom si, cea mai recent intrata pe lista, Romanian Soft Company (RSC), de altfel singura companie din Romania certificata pentru intreg portofoliul de activitati.

Odata cu certificarea RSC in acest domeniu, Romania a urcat pe locul 41 mondial, cu trei companii certificate. Locul intai este ocupat de Japonia, cu 1.907 de firme certificate, pe locul al doilea se afla Marea Britanie, cu 319 companii certificate, iar pe locul al treilea este situata India, cu 269 de certificate. Ultimele locuri sunt ocupate de tarile care au doar cate o companie certificata, dintre tarile europene aflandu-se pe aceste pozitii Armenia, Lituania, Luxemburg, Macedonia, Moldova, Serbia Muntenegru si Ucraina.

Implementarea sistemului de management al securitatii informatiilor reprezinta o garantie de securitate pe termen lung bazata pe cele trei principii de baza privind protectia informatiilor: confidentialitatea (informatia este accesibila doar acelora care sunt autorizati sa aiba acces), integritatea (protejarea corectitudinii si caracterului complet al informatiei si metodelor de procesare) si disponibilitatea (utilizatorii autorizati au acces la informatii si la bunurile asociate atunci cand este necesar).

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)